ZF 24

Europa, cuprinsă de scumpirile de preţuri: Inflaţia a atins un record de 5,1% în ianuarie, iar BCE ar putea răspunde cu dobânzi mai mari

Europa, cuprinsă de scumpirile de preţuri: Inflaţia a...

Autor: Andrei Şerbănescu

02.02.2022, 15:35 102

Preţurile de consum din zona euro au crescut cu 5,1% în ianuarie faţă de anul precedent, menţinând inflaţia peste aşteptările analiştilor şi crescând presiunea asupra Băncii Centrale Europene penru a răspunde cu o politică monetară mai strictă, scrie Financial Times.

Creşterile mai abrupte ale preţului energiei şi alimentelor au fost praţial compensate de creşterea mai lentă a preţurilor la mărfurile manufacturate, ceea ce înseamnă că inflaţia din zona euro a crescut de la recordul anterior de 5% înregistrat în decembrie.

Creşterea a înfruntat aşteptările larg răspândite ca inflaţia să scadă la începutul acestui an. Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat în medie o inflaţie de 4,4% luna trecută.

Comparativ cu luna precedentă, preţurile de consum au crescut cu 0,3%, ceea ce indică faptul că presiunile inflaţioniste subiacente continuă să crească în cele 19 ţări care au în comun moneda unică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO