ZF 24

Europa este împinsă pe calea către sărăcie şi disperare colectivă de politicile de austeritate

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

10.10.2013, 19:36 1657

Politicile de austeritate adoptate ca răspuns la criza datorilor din ultimii ani împing Europa într-o perioadă prelungită de sărăcie, şomaj ri­dicat, excludere socială, accentuare a ine­galităţii şi disperare colectivă, arată un studiu al Fe­deraţiei Internaţionale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii.

„În timp ce alte ţări combat cu succes sărăcia, în Europa creşte. (...) Consecinţele pe termen lung ale acestei crize nu au apărut încă. Problemele vor fi resimţite timp de decenii, chiar dacă economia îşi revine în viitorul apropiat. (...) Ne întrebăm dacă noi, la nivelul continentului (Europa, n.r.) înţelegem ce ne-a lovit“, notează organizaţia internaţională, citată de cotidianul britanic The Guardian.

Sondajul Crucii Roşii, derulat în prima ju­mătate a acestui an, a vizat cele 28 de state membre ale UE şi 14 ţări din Balcani, Europa de Est şi Asia. În UE, impactul puternic al crizei nu s-a limitat la periferia zonei euro, ci s-a întins şi către state „de succes“, precum Germania sau ţările nordice. În pofida succesului Germaniei de a evita rate ridicate ale şomajului, un sfert dintre persoanele angajate au salarii mici. Astfel, jumătate din noile contacte de muncă de după 2008 sunt slab plătite, cu normă redusă şi de obicei fără contribuţii la asigurări sociale.

În statele baltice şi Ungaria, până la 13% din populaţie a părăsit ţara în ultimii ani din cauza dificultăţilor economice. Studiul notează un trend tot mai puternic de migraţie, în principal dinspre Est spre Vest, în căutare de locuri de muncă. Criza locurilor de muncă este una dintre cele mai grave probleme pentru UE şi zona euro. Dintre cei peste 26 de milioane de şomeri din UE, 11 milioane nu au mai lucrat de peste un an, dublu comparativ cu 2008, când a izbucnit criza financiară la nivel global.

Ratele şomajului în rândul tinerilor variază între 33% şi 60% într-un sfert dintre ţările analizate. La fel de distructiv pentru familii este şi şomajul pentru categoria de vârstă 50-64 de ani, aproape dublu la nivelul UE faţă de 2008.

În pofida presupusului succes al Germaniei, motorul economic al Europei, studiul foloseşte chiar cea mai mare ţară a UE pentru a ilustra creş­terea discrepanţelor de bunăstare şi ridică semne de întrebare referitor la modelul tra­diţional european, al economiei de piaţă sociale.

Potrivit unui studiu al fundaţiei Bertels­mann, circa 5,5 milioane de germani au căzut în ulti­mul deceniu din clasa de mijloc în cea a veniturilor scăzute, în timp ce aproximativ 500.000 au intrat în rândul celor cu venituri ridicate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO