ZF 24

Eurostat: Inflatia din zona euro a revenit in mai la nivelul record de 3,6%

30.05.2008, 15:25 16

Inflatia din zona euro a revenit, in luna mai, la nivelul record de 3,6%, dupa ce coborase la 3,3% in aprilie, sporind probabilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa mentina neschimbata, in acest an, dobanda de politica monetara, la nivelul actual de 4%, potrivit estimarilor Eurostat, preluate de Reuters.

Analistii intervievati de agentia de presa anticipau ca inflatia din regiune va atinge in luna mai 3,5%, sub nivelul record de 3,6% atins in martie, in urma majorarii costului energiei si alimentelor.

Oficialii BCE, care tintesc o inflatie de maxim 2%, si-au exprimat ingrijorarea privind efectul costului ridicat al petrolului, alimentelor si materiilor prime asupra cresterii preturilor.

Axel Weber, membru in conducerea BCE, a declarat ca majorarea costului alimentelor si energiei ar putea fi cel mai ingrijorator soc al preturilor cu care s-a confruntat banca. El a spus totusi ca nu este nevoie ca BCE sa revizuiasca tinta de inflatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO