ZF 24

Exclusiv online: Câţi turişti poate să atragă Bucureştiul anual?

Exclusiv online: Câţi turişti poate să atragă Bucureştiul anual?
26.07.2010, 09:23 312

Până în 6 milioane de vizitatori ar putea atrage Bucureştiulanual, de şase ori mai mult decât atrage în prezent, potrivitcalculelor ZF, ce iau în considerare capacitatea totală de cazare aBucureştiului în hoteluri, hosteluri şi alte unităţi, numărul denopţi dintr-un an şi o durată de şedere estimată la o noapte.

Spre comparaţie, marile oraşe europene atrag anual câtevamilioane de turişti. De exemplu, în Paris au fost anul trecut 14,8milioane de turişti, în Londra 14,1 milioane de turişti, înBudapesta 6-7 milioane de turişti, potrivit datelor OrganizaţieiMondiale a Turismului.

"În condiţiile de faţă, în care aproape 90% din traficulBucureştiului este de business şi doar 10% este de leisure esteimposibil ca hotelurile să funcţioneze cu toate camerele ocupate,adică să atragem 6 milioane de turişti. Gradul de ocupare la carelucrează hotelurile este de 50%", spune Mircea Vladu, proprietarulagenţiei de turism Prestige Tours, care aduce grupuri de turiştistrăini în Capitală.

Cu o capacitate de cazare de 16.882 de locuri, potrivitultimelor date disponibile la Institutul Naţional de Statistică,Bucureştiul a primit 952.000 de turişti în urmă cu doi ani. Astfelcă indicele net de utilizare a capacităţii de cazare era de aproape35%. Date oficiale legate de situaţia turiştilor anul trecut nuexistă. Durata medie de şedere a unui vizitator în Bucureşti esteîn medie de două nopţi.

Capitala ar putea atrage mai mulţi turişti dacă ar exista ostrategie de promovare în străinătate. În prezent, Bucureştiul nubeneficiază nici măcar de un site turistic oficial.

Câţi turiştiatrag capitalele europene
CapitalaNumăr turişti (mil)
Paris14,8
Londra14,1
Budapesta6-7
Sursa: OrganizaţiaMondială a Turismului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO