ZF 24

Exclusiv online - Cum se joaca computerele cu miliarde de euro: Pe pietele financiare oamenii au fost inlocuiti de inteligenta artificiala

Cum se joaca computerele cu miliarde de euro: Pe pietele financiare oamenii au fost inlocuiti de inteligenta artificiala
19.02.2010, 09:39 87

Ce se intampla in salile de tranzactii de la bursele dinintreaga lume nu se mai aseamana cu ceea ce am vazut in filmele cusubstrat financiar. Acum totul pare desprins din filmelescience-fiction - computere ultraperformante, viteza si oameni doarpe fundal.

La New York Stock Exchange, nu cu mult dupa ora pranzului inurma cu trei ani, au inceput sa se intample lucruri neobisnuite. Aavut loc o inundatie cu sute de mii de ordine "buy" (cumpara) si"sell" (vinde), mesaje care semnalau venirea de comenzi ce erauaproape simultan anulate.

Volumul de mesaje trimise era atat de mare incat traficul deinformatii ce venea la NYSE de la sute de firme de trading aproapes-a blocat, actionand ca o piedica pentru 975 de actiuni ce auramas blocate pe tabela din sala de tranzactionare.

Cazul a fost facut public abia luna trecuta, cand comisia dedisciplina a NYSE a amendat banca elvetiana Credit Suisse pentru canu a reusit sa supravegheze un "algoritm" dezvoltat si actionat deramura de proprietary trading a grupului - care face tranzactiiutilizand banii bancii si nu fondurile clientilor.

Tranzactii bursiere sau informatica pura

Algoritmii au devenit ceva comun in "lumea financiara", nu doarin cazul tranzactiilor cu actiuni, ci si in cazul tranzactiilor cuderivative, precum optiuni si futures. In esenta, programele desoftware decid cand, cum si unde se tranzactioneaza anumiteinstrumente financiare, fara a mai fi necesara interventiaoamenilor. In cazul Credit Suisse insa, NYSE a descoperit camesajele faceau referire la comenzi care, desi au fost anteriorgenerate de algoritm, nu au fost niciodata trimise "din cauza uneiprobleme neprevazute de programare".

A fost o decizie dificila pentru NYSE. Intrebat daca ar fi pututfi inchisa bursa din cauza faptului ca era bombardata cu tranzactiifalse, un oficial a spus: "Daca problema ar fi avut o magnitudinemult mai mare, atunci ar fi fost o problema".
Tranzactiile eronate nu sunt un fenomen nou pe piete. Erori detipul "fat fingers" (degete grase) - comenzi gresite din cauza unorerori de tastare, au loc si in prezent si sunt invocate ca motivprincipal pentru pierderi. Saptamana aceasta, un trader a cumparatdin greseala actiuni in cadrul companiei japoneze de recrutarecunoscuta ca J-Com, desi intentia sa era sa achizitioneze titlurileJcom, grupul de televiziune prin cablu.

Viteza, cea mai mare viteza, super-viteza

Inovatiile tehnologice nu reprezinta nici ele o noutate. Pittrader-ul - nume dat brokerilor ce se ocupa de contracte cu produsecerealiere - avea computer intr-o perioada cand rivalii sai incautilizau telefonul. Acest lucru reprezenta un avantaj in anii '80.Multi au dat insa vina pe computere pentru crah-ul bursier din1987.
Descoperirile tehnologice din ultimii cinci ani au fost atat deimportante incat pietele sunt acum operate si coordonate de masinimai degraba decat de oameni care introduc comenzile dintastatura.

Cel mai pesimist scenariu pentru o bursa de valori, acela de afi "lovita" de algoritmi ce actioneaza de o maniera aleatoare, sicare provoaca tulburari pentru sistemul financiar in ansamblu, esteconsiderat un pericol real pentru multi jucatori din industrie.

Decizia de a face tranzactii poate fi "alimentata" de o stire.Exista chiar o tehnologie separata care "rasfoieste" presa pentru aindemna algoritmii intr-o anumita directie. Mai exact indica faptulca "ar putea fi profitabil sa tranzactionezi actiunile companieix".

Alte tipuri de algoritmi cauta unde - dintr-o larga paleta deplatforme de trading si burse - se gaseste cel mai bun pret.

Viteza de desfasurare a unor astfel de tranzactii estealarmanta. Tehnologia este atat de sofisticata incat mii de comenzipot fi trimise catre "motorul" unei burse, unde comenzile de buy sisell sunt puse impreuna si sunt "gasite perechi", totul in maiputin de 300 microsecunde - de 1.000 de ori mai repede decatclipitul unui om.

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)