ZF 24

Executiv din agrobusiness: Toţi fermierii vor face bani sezonul acesta. Preţurile şi producţia sunt bune

Executiv din agrobusiness: Toţi fermierii vor face bani...

Autor: Gabriel Razi

23.05.2014, 18:00 944

„Toţi fermierii vor face bani sezonul acesta. Preţurile şi producţia sunt bune, nu ştiu ce se va întâmpla în vară cu seceta, dar acum totul arată foarte bine“, spune Stephen Karl, managing director al operaţiunilor locale ale Almos.

Noul sezon comercial din agricultură va începe în mai puţin de două luni, iar cele mai recente estimări pentru grâu indică o recoltă de 7,4 milioane de tone, la un nivel similar cu cel de anul trecut.

Acesta este unul dintre vârfurile istorice ale ultimului deceniu şi este în ton cu evoluţia producţiei europene, care va ajunge în acest an la 145 milioane de tone, cea mai mare recoltă din ultimii şase ani, arată Eurostat.

La Marea Neagră, Rusia şi Ucraina vor avea o producţie cumulată de 72 milioane de tone, în scădere cu 3% faţă de sezonul precedent.

„Preţul la recoltă este mai mare cu 30 euro/tonă pe Bursă în acest sezon şi estimez că în România va fi cu 20 euro/tonă mai mare la recoltă faţă de sezonul trecut. Creşterea de pe Bursă nu se va transfera total din cauza recoltei locale mari“, a spus Karl, care gestionează şi afacerile Almos din comerţul cu cereale şi distribuţia de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe.

Tendinţa preţului grâului va fi însă una de scădere în primele luni de vară având în vedere că o parte din fermieri vor fi strânşi în menghina datoriilor şi obligaţi să vândă în condiţiile în care nu deţin spaţii de depozitare.

Căderea ar urma să fie accentuată şi de strategia agresivă de vânzare din Ucraina şi Rusia, pieţe cu care grâul românesc concurează la Marea Neagră.

„Cei fără spaţii de depozitare care vor vinde imediat după recoltă vor pierde 10 euro la fiecare tonă de grâu“, spune Stephen Karl.
 

România rămâne al treilea exportator din UE, preţurile sunt făcute de comenzile importatorilor

România va rămâne şi în sezonul 2014/2015 al treilea exportator de grâu din UE cu livrări de 4 milioane de tone, dar mult în spatele liderilor Franţa şi Ger­mania.

Livrările la export urmează să coboare cu 17% faţă de sezonul pre­cedent, dar 80% din marfă vor ajunge în destinaţii din afara Uniunii Europene, acolo unde sunt majoritatea pieţelor cu deficit.

Strategia de export către aceste pieţe este generată de traderii multinaţionali care oferă grâu românesc acestor impor­tatori pentru a beneficia de avantaje competitive precum apropierea geo­grafică prin Marea Neagră  şi de faptul că oferta de grâu este mai mare decât cererea în România. Preţul pe care fermierii locali îl primesc pentru grâu este construit astfel încât această cotaţie să fie competitivă la licitaţiile de achiziţie în regiuni precum nordul Africii sau Orientul Mijlociu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO