ZF 24

Exporturile au frânat puternic. După creşteri de 12%, în aprilie avansul anual a fost de doar 2,2%

Exporturile au frânat puternic. După creşteri de 12%,...

Autor: Claudia Medrega

11.06.2014, 00:07 759

Pe ansamblul primelor patru luni din acest an exporturile cumulează o creştere de 8,1% comparativ cu acelaşi interval din 2013, ajungând la aproape 17 mld. euro.

În primele trei luni ale anului industria şi exporturile au avut creşteri de două cifre. Producţia industrială a crescut în trimestrul I cu aproape 11%, iar ex­porturile cu 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2013. Industria a adus anul trecut două treimi din creşterea eco­nomică şi a rămas şi în 2014 unul dintre principalele motoare pentru economie. Ajutată de exporturi, România a fost în primul trimestru liderul Europei cu cel mai rapid ritm de creştere al economiei, PIB-ul făcând un salt de 3,8% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. „Înce­tinirea exporturilor din luna aprilie a fost cel mai probabil generată de un efect de bază negativ din anul pre­ce­dent. În aceste condiţii, anticipăm o uşoară accelerare în perioada următoare. Însă, evoluţia expor­turilor nu este unitară, cea mai mare parte a avansului acestora fiind ge­nerată de maşini şi echipamente de trans­port“, a comentat Mihai Pătrulescu, se­nior eco­nomist la UniCredit Ţiriac Bank.

Importurile au decelerat în aprilie, dar şi în acest caz dinamica a fost influenţată de factori temporari: efect de bază din 2013 şi crearea de stocuri de combustibili înainte de introducerea accizei. „Anti­cipăm o accelerare a importurilor în perioada următoare, pe fondul eliminării factorilor temporari şi revenirii cererii interne“, a mai spus Pătrulescu.

Importurile au crescut în primele patru luni ale anului într-un ritm mai lent decât exporturile. Comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2013, importurile au urcat cu 7,7%, la 18,7 mld. euro. Deficitul comercial a ajuns la 1,7 mld. euro, cu 71,4 mil. euro peste nivelul din primele patru luni ale anului trecut. În aprilie, România a avut un deficit comercial de 634,6 mil. euro, cu 33,6 mil. euro mai mare decât cel din aceeaşi lună a anului trecut.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au avut în primele patru luni grupele de produse maşini şi echipamente de transport (43,4% la export şi 35% la import) şi alte produse manufacturate (32,5% la export şi respectiv 30,1% la import).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO