ZF 24

Exporturile au salvat profitul producătorilor de mobilă. Plus 7% la afaceri

Numărul de angajaţi din industria mobilei a revenit pe creştere în 2011, după ce anterior scăzuse brusc, de la 67.700 în 2008 la 53.300 în 2009, respectiv la 48.900 în 2010

Numărul de angajaţi din industria mobilei a revenit pe creştere în 2011, după ce anterior scăzuse brusc, de la 67.700 în 2008 la 53.300 în 2009, respectiv la 48.900 în 2010

Autor: Ioana David

19.09.2013, 18:37 1379

Afacerile celor mai mari 40 de producători din industria mobilei au înregistrat o creştere superioară celei raportate de întregul sector, care în 2012 a avansat cu 3%, susţinut de exporturi.

Mobila, sector de tradiţie în România, rămâne în acest fel unul dintre puţinele domenii care contribuie pozitiv la balanţa comercială (exporturile fiind de patru ori mai mari ca importurile) şi care aduc profit pentru companiile producătoare.

„Soldul balanţei comerciale export - import (în industria mobilei - n.red.) a fost de 1,069 miliarde de euro, cu circa 6,2% mai mare faţă de soldul anului anterior“, a spus Aurica Sereny, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

O analiză a topului arată că doar şase firme au înregistrat pierderi, în timp ce profiturile cumulate ale celorlalte au fost de 36 de milioane de euro. Exporturile, în special cele realizate pentru gigantul suedez IKEA, au fost motorul ce a dus la creşterea afacerilor şi la realizarea de profituri.

„Cu o suprafaţă împădurită ce depăşeste un sfert din suprafaţa totală a ţării, România rămâne una din ţările europene cu o puternică tradiţie în industria prelucrării lemnului, fapt demonstrat de creşterea continuă a exporturilor în acest sector“, a spus Dan Badin, partener servicii fiscale în cadrul firmei de consultanţă Deloitte România. Cu toate acestea, fondul forestier (care cuprinde atât pădurile, cât şi terenurile destinate împădurii şi altele) acoperă 27% din suprafaţa României şi se situează mult sub nivelul mediu din Uniunea Europeană, care este de 36%. Austria, spre exemplu, este acoperită de păduri în proporţie de 46%, dar întreaga ţară are o suprafaţă de circa trei ori mai mică decât România.

Exportul de mobilă a ajuns la aproape 80% din producţia totală de mobilă, în condiţiile în care în 2008 era doar puţin peste 50%. Cu acest nivel al exporturilor, România se află pe locul 13 în lume, arată studiul World Furniture Outlook realizat de CSIL (un institut independent din Italia) care analizează cele mai mari 70 de pieţe din lume. Aceleaşi date arată că România se află pe locul 28 din punctul de vedere al producţiei.

Unde ajunge mobila româneascÂ. „O parte însemnată a producţiei autohtone de mobilă este destinată unui segment de piaţă mai sofisticat, pentru care cererea internă este redusă. Totodată, criza economică a dus la diminuarea numărului de jucători pe această piaţă, astfel încât am asistat la o uşoară consolidare a sectorului. Astfel, principalii jucători au înregistrat o evoluţie pozitivă mai accentuată decât piaţa în ansamblul ei“, a spus Bogdan Belciu, partener, servicii de consultanţă pentru management în cadrul PwC România.

Industria mobilei este puternic fragmentată, datele citate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România arătând că peste 3.000 de firme au ca obiect de activitate producţia de mobilă. Datele APMR arată că mobila românească ajunge în state precum Marea Britanie, Belgia, SUA, Ungaria, Polonia, Cehia, Rusia sau Slovacia, ţări care şi-au majorat anul trecut cantităţile de mobilă pe care le primesc din România. Deşi se află pe locul 13 în lume la exportul de mobilă, România se află abia pe 49 la consum, ceea ce arată că mobila din lemn masiv produsă are mare cău­tare la export, în timp ce acasă puterea de cumpărare este prea redusă pentru acest tip de mobilă.  


Primii trei vin din Maramureş

Aramis Invest şi-a menţinut anul trecut poziţia de cel mai mare producător de mobilă, cu afaceri de 113 mil. euro, în topul ce ia în calcul o singură entitate şi nu grupuri de firme. Compania înregistrată în Maramureş este o afacere antreprenorială românească controlată de omul de afaceri Vladimir Iacob (60%), care îl are ca partener pe Marius Selescu (40%). Potrivit informaţi­ilor existente, compania ar fi unul dintre furnizorii locali ai IKEA.

Gigantul suedez controlat de miliardarul Ingvar Kamprad realizează achiziţii de la mai mulţi producători locali. Aramis este o firmă discretă, înfiinţată în 1995, care nu are un site propriu, la fel ca şi alţi producători din top 40.

Tot din Maramureş vin şi jucătorii de pe locul doi (Italsofa) şi trei (Taparo), care împreună cu Aramis au ajuns la afaceri de 250 mil. euro.

Italsofa, fabrica situată în Baia Mare, face parte din grupul italian Natuzzi. Producţia realizată la Baia Mare este destinată aproape în întregime centrelor de vânzări deţinute de grup în Europa.

Taparo, companie înfiinţată în 2005 care închide podiumul producătorilor de mobilă, produce articole tapiţate precum canapele şi fotolii, cu huse textile, piele şi imitaţii de piele. Potrivit datelor de pe site-ul propriu, compania livrează zilnic 25 de camioane de marfă.

Aramis este singurul producător care a trecut de 100 mil. euro, în timp ce 20 de jucători au avut un rulaj de peste 10 mil. euro. Pe locul patru în top se află o companie care produce pentru kika, Cotta Internaţional, iar pe cinci şi-a făcut loc tot o firmă din Maramureş.

Cel mai mare profit a fost realizat însă de o firmă aflată în insolvenţă, Staer Internaţional din Galaţi.



Producătorii caută personal

La finalul primelor patru luni ale acestui an, în industria locală a mobilei lucrau 55.400 de oameni, cu aproape 3.000 mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, nevoia de angajaţi crescând odată cu majorarea producţiei.

Problemele apar însă în momentul re­cru­tării forţei de muncă, deoarece firmele găsesc cu greu personal calificat. O estimare a APMR arată că anual ar fi nevoie de 4.000 de absolvenţi ai instituţiilor cu profil forestier, însă în prezent de pe băncile facultăţii ies numai 130 de tineri. Una dintre explicaţiile pentru faptul că oamenii ocolesc sectorul de mobilă este reprezentat de salari­ile reduse, acestea fiind de aproximativ 1.000 de lei la nivelul ramurii.

Numărul de angajaţi din industria mobilei a revenit pe creştere în 2011, după ce anterior scăzuse brusc, de la 67.700 în 2008 la 53.300 în 2009, respectiv la 48.900 în 2010.

Citiţi materialul complet în numărul de septembrie al Business Construct sau pe www.zfcorporate.ro/business-construct
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO