ZF 24

Extinderea companiilor de logistică a susţinut cererea de spaţii de depozitare în primul trimestru, dar investiţiile noi au încetinit, dezvoltatorii adoptând o atitudine mai precaută

Extinderea companiilor de logistică a susţinut cererea...

Autor: Roxana Rosu

30.05.2023, 10:48 125

Extinderea companiilor de logistică a susţinut cererea pe piaţa spaţiilor de depozitare din România, care a totalizat în primele trei luni peste 330.000 de metri pătraţi, în creştere cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

România şi Ungaria sunt singurele ţări din Europa Centrală şi de Est unde suprafaţa spaţiilor închiriate a crescut în primul trimestru, în timp ce în Polonia, Cehia şi în Slovacia cererea a scăzut cu 20% până la 50%.

Operatorii de logistică au contribuit cu circa 50% la volumul cererii înregistrată în România din perioada ianuarie-martie 2023, o activitate importantă venind şi din partea firmelor de producţie şi cele din domeniul FMCG.

Aproape 200.000 metri pătraţi, reprezetând 60% din tranzacţiile semnate în perioada analizată au fost pentru  spaţii noi. Peste jumătate din contractele noi sunt în proiecte care urmează să fie livrate în 2024.

„Cererea de spaţii industriale şi logistice rămâne relativ puternică la începutul anului, chiar şi într-un context caracterizat de inflaţie şi de rate ale dobânzilor ridicate, de decelerarea cererii de consum şi de nesiguranţa economică general. Mai mult decât atât, România rămâne o piaţă relevantă în regiune, reuşind să atragă în continuare companii care vor să-şi consolideze sau să-şi extindă prezenţa în Europa Centrală şi de Est, oferind printre cele mai competitive condiţii atunci când vine vorba de costuri, inclusiv cele de închiriere, dar şi de calitatea spaţiilor construite de către dezvoltatori”, spune Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO