ZF 24

Facebook încearcă pasul următor: Perechea de ochelari inteligenţi care va asista utilizatorul la fiecare mişcare

Facebook încearcă pasul următor: Perechea de ochelari...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.10.2021, 23:33 55

Facebook prevede un viitor în care ochelarii inteligenţi „devin la fel de utili în viaţa de zi cu zi ca şi smartphone-urile”, a spus compania într-o postare pe blog, potrivit Business Insider.

Pentru a atinge acel punct, astfel de dispozitive vor necesita un software AI performant, care să poată citi lumea din jurul utilizatorului. Singura modalitate de a antrena un sistem AI să perceapă lumea aşa cum o fac oamenii este să experimenteze lumea aşa cum o facem noi: dintr-o perspectivă la prima persoană.

„Noua generaţie AI va trebui să înveţe din videoclipurile care prezintă lumea din perspectiva persoanei întâi”, a declarat un oficial al Facebook.

Soluţia Facebook la această problema este un nou proiect intitulat „Ego4D”, care va strânge date de la 13 universităţi şi laboratoare din nouă ţări. Cei 700 de participanţi au strâns peste 2.200 de ore de material video first person.

Datele vor fi deschise comunităţii de cercetare, dar obiectivul proiectului este clar: să creeze tipul de AI care poate alimenta o serie de dispozitive Facebook aflate în prezent în lucru.

Există chiar şi o divizie Facebook, cunoscută sub numele de Reality Labs, care se concentrează pe cercetare şi dezvoltare pentru viitorul tehnologiei VR (Virtual Reality) şi AR (Augmented Reality). Această divizie este condusă de Andrew ”Boz” Bosworth.

Compania realizează deja o cască VR foarte populară în Oculus Quest 2 şi are planuri de tranziţie de la realitatea virtuală la cea augmentată (AR) în următorii ani. În prezent, Facebook produce un set de ochelari inteligenţi în colaborare cu Ray Ban, numit Ray Ban Stories.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO