ZF 24

Factură de criză: energia pentru industrie s-a scumpit cu 40%, curentul în gospodării cu 35%, iar carburanţii s-au dublat

Factură de criză: energia pentru industrie s-a scumpit...

Autor: Roxana Petrescu

26.09.2013, 00:07 81

Cei cinci ani de criză au venit cu o creştere accelerată a preţurilor la utilităţi, România fiind din nou fruntaşă la scumpiri la nivel european, după cum arată datele publicate de Eurostat.

În primul semestru al acestui an, o gospodărie care are un con­sum lu­nar de 200 kWh a avut de achi­tat o factură medie la elec­tri­citate de 26 de euro (circa 116 lei), în contextul în care preţul pe fiecare kilo­watt-oră cu toate taxele incluse era de circa 0,13 euro, după cum arată sta­tis­ticile euro­pene pentru primele şase luni din 2013.

Aceeaşi gospodărie plătea în pri­me­le şase luni din 2009, primul an de rece­siune prin care a trecut România du­pă prăbuşirea Lehman Brothers, pen­tru acelaşi consum de energie, în medie 19,5 euro pe lună (82,6 lei calculaţi la cursul mediu euro/leu din prima ju­mătate a anului 2009 – n.red.). Astfel, în aproape cinci ani de criză consu­matorul casnic din România a trecut printr-o creştere a facturii la electricitate de circa 35% în euro şi de 40% în lei.

Aceasta nu este singura scumpire cu care s-a confruntat populaţia într-o pe­rioa­dă în care şomajul a crescut de la 6,3% la 7,5%, iar salariile s-au majorat în lei numai cu 18,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO