ZF 24

Factură de criză: Energia pentru industrie s-a scumpit cu 40%, gazele cu 17%, iar preţul carburanţilor s-a dublat

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

25.09.2013, 22:43 1499

În cei aproape cinci ani de criză, adică de la începutul anului 2009, cel mai dificil pentru România după căderea Lehman Brothers, şi până în primul semestru al acestui an, preţul energiei pentru industrie s-a majorat cu circa 38%, după cum arată datele publicate de la Eurostat.

În timp ce industria a avut după 2009 doi ani de revenire, anul trecut şi anul acesta lucrurile s-au schimbat, aşa că cel puţin în cazul producţiei de oţel piaţa scade din nou. Energia nu ţine însă cont de acest lucru, din 2009 şi până în primul semestru al acestui an preţurile, cu câteva excepţii, crescând constant. Dacă în primul semestru din 2009 un kWh cu toate taxele incluse costa în medie 0,097 euro, în primul semestru al acestui an preţul mediu a ajuns la 0,1337 euro. Principalul factor care a dus la această evoluţie au fost taxele incluse în facturi prin care s-a dezvoltat energia verde.

Alro, cel mai mare consumator de energie din România şi unul dintre cei mai aprigi oponenţi ai schemei de sprijin pentru energia verde, scria în raportul pentru primul semestru din acest an că situaţia este din ce în ce mai greu de tolerat.

„Aceste măsuri au fost aplicate într-un context economic extrem de dificil pe care îl traversează economia globală, şi în special industria aluminiului, societatea confruntându-se, în aceasta perioadă, şi cu o scădere drastică a preţului aluminiului simultan cu o creş­tere semnificativă a preţului energiei“, se arată în raportul publicat de companie pentru prima jumătate a acestui an. Alro a consemnat pierderi de 17 mil. lei (3,9 mil. euro) faţă de un profit de 26,2 mil. lei în intervalul similar din 2012 după ce vânzările s-au diminuat cu 8,6%, ajungând la 1,06 miliarde de lei (234 mil. euro).

La randul sau, ArcelorMittal Galati, al doilea cel mai mare consumator de energie din Romania, spunea la inceputul acestui an ca pretul in crestere la energiei l-ar putea impinge dincolo de limita sustenabilitatii, principalul factor al cresterii costurilor fiind sprijinul pentru energia verde. Alro si ArcelorMittal Galati consuma impreuna 10% din productia de energie a Romaniei, au peste 10.000 de angajati direct si 50.000 de oameni indirect.

“Pentru noi in totalul costurilor energia are o pondere de circa 20%. Noi nu putem suporta cresterile de pret printr-o scumpire similara a produselor, ceea ce inseamna taieri de costuri. Am facut o analiza a produselor si am renuntat la otelurile energofage. Am ales sa mergem mai departe cu produsele care vand volume mai mari, care nu consuma la fel de multa energie, dar care nu aduc nici aceleasi marje. La noi cresterea nu a fost chiar de 40%, ci de 20%, dar noi avem o alta forta de negociere fata de restul industriei”, spune Aurel Diamandi, manager de productie al Mechel Targoviste, companie care anual consuma circa 0,4 TWh de energie, aproape 1% din cat consuma Romania in total.

Pentru siderurgie cel mai greu an a fost 2009, cand productia de otel a scazut cu 45%, la 2,7 milioane de tone fata de 2008, cand s-au produs 5 milioane de tone de otel brut.

Daca in 2008 in productia de otel lucrau 32.500 de oameni, la finalul anului trecut mai erau circa 22.200 de angajati, anul acesta alti 1.500 de oameni urmand sa paraseasca sectorul. Pentru anul acesta productia la otel este estimata la 2,9 milioane de tone, cu 42% mai mica fata de cea din 2008, si apropiata de cea din 2009. Pretul la energie este insa cu 38% mai mare.

“Sincer, ma asteptam sa fie chiar mai mult. Sunt mai mult factori care au generat aceasta situatie, dar cei mai importaniI sunt taxa de cogenerare si sprijinul pentru regenerabile care au intrat in facturi chiar in aceasta perioada”, spune Silvia Vlasceanu, directorul executiv al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Potrivit acesteia, liberalizarea preturilor la energie va aduce noi scumpiri.

“Abia atunci vom vedea pretul real”, a mai spus Silvia Vlasceanu.

 

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO