ZF 24

Falimentul Revlon a fost complicat de o eroare de 900 de milioane de dolari a Citigroup

Falimentul Revlon a fost complicat de o eroare de 900 de...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.06.2022, 14:04 1009

În timp ce Revlon se pregăteşte să-şi negocieze restructurarea după ce intrat în faliment săptămâna trecută, grupul american de cosmetice încă nu cunoaşte identitatea tuturor creditorilor săi cheie, o consecinţă a unei greşeli bancare bizare, scrie Financial Times.

În august 2020, Citigroup şi-a folosit în mod greşit banii pentru a rambursa un împrumut de 900 de milioane de dolari pe care l-a administrat în numele Revlon, care era deţinut de mai multe grupuri de gestionare a activelor. Deţinătorii a 400 de milioane de dolari din împrumut au returnat rapid plata eronată. Cu toate acestea, deţinătorii a 500 de milioane de dolari din împrumut, mulţi furiosi pe Revlon pentru o restructurare anterioară a datoriilor, au păstrat numerarul.

În 2021, un judecător federal din New York a declarat că cei care au păstrat rambursarea aveau dreptul legal de a face acest lucru. Citi a făcut recurs împotriva deciziei. Întrucât instanţa superioară nu a pronunţat încă o hotărâre definitivă, Revlon se confruntă cu posibilitatea ca o parte a creditorilor să fie forţaţi să restituie veniturile şi să redevină creditori Revlon.

Potrivit companiei, declaraţia de faliment nu a fost precipitată de lipsa cererii pentru produsele pe care le oferea, ci de „sughiţurile” lanţului de aprovizionare, întreruperile muncii şi inflaţia, care au lăsat în urmă o lipsă severă de numerar şi capital de lucru.

„Deoarece mulţi dintre concurenţii companiei au mai mulţi bani la îndemână, au reuşit să construiască mai mult inventar în avans, să investească în stocul de componente şi materii prime şi să plătească în avans acolo unde este necesar pentru a asigura provizii suplimentare”, a scris Revlon în declaraţia sa de faliment de săptămâna trecută.

Potrivit dosarului, datoria companiei a depăşit 3 miliarde de dolari. În prezent, Revlon deţine doar 13 milioane USD în numerar şi a generat doar 300 milioane USD în flux de numerar operaţional în ultimele 12 luni.

Revlon a purtat discuţii de restructurare cu mai multe grupuri de creditori, dar starea incertă a împrumuturilor de 500 de milioane de dolari au făcut imposibile negocierile în cauză.

Printre deţinătorii celor 500 de milioane de dolari în împrumuturi care nu au fost returnate către Citi se numără grupuri proeminente precum Brigade Capital Management şi HPS Investment Partners. Nemulţumirea lor lor provine în parte dintr-o controversă asupra unui împrumut de 880 de milioane de dolari luat de Revlon în mai 2020, pe fondul crizei timpurii a pandemiei.

Ca parte a acestei tranzacţii, compania a transferat proprietatea intelectuală care stă la baza unor etichete Revlon precum Elizabeth Arden, Almay şi American Crew către o nouă filială numită BrandCo, împrumutul fiind garantat de acele active. 

Finanţarea falimentului nu necesită depunerea unui plan de restructurare până în noiembrie, iar compania a spus că până atunci speră că performanţa operaţională să îşi revină la normal.

Chiar dacă împrumuturile şi obligaţiunile Revlon se tranzacţionează la niveluri de maximă dificultate, capitalizarea pieţei de acţiuni a companiei rămâne de aproximativ 200 de milioane de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO