ZF 24

Familia Glazer doreşte să vândă o participaţie în clubul sportiv Manchester United. Acţiunile echipei au crescut cu aproape 3% după anunţ

Familia Glazer doreşte să vândă o participaţie în...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.08.2022, 17:30 99

Familia Glazer ar urma să ia în considerare vânzarea unui pachet de acţiuni la Manchester United FC, scrie Bloomberg.

Proprietarii au purtat câteva discuţii preliminare cu privire la posibilitatea de a aduce în peisaj un nou investitor. Familia americană Glazer nu este încă pregătită să cedeze controlul asupra clubului sportiv Manchester United, care ar putea fi evaluat la aproximativ 5 miliarde de lire sterline (6 miliarde de dolari).

Actiunile Manchester United au crescut cu 2,66% după anunţ, iar de la începutul anului, creşterea înregistrată este de 46%.

Manchester United este unul dintre cele mai cunoscute şi de succes cluburi din fotbalul mondial. A câştigat un record de 13 titluri în Premier League şi a reuşit constant să atragă cele mai mari vedete ale sportului, inclusiv Cristiano Ronaldo, Paul Pogba şi Zlatan Ibrahimovic.

Clubul va atrage probabil o mulţime de investitori de renume, similar echipei EPL Chelsea FC, care a fost vândută recent miliardarului american Todd Boehly şi companiei de capital privat Clearlake Capital într-o tranzacţie de 4,25 miliarde de lire sterline. Directorul executiv al Tesla Inc., Elon Musk, a scris miercuri pe Twitter că va cumpăra clubul, înainte de a clarifica că glumea.

Regretatul Malcolm Glazer a cumpărat clubul într-o tranzacţie cu efect de pârghie în 2005, care l-a încărcat cu datorii masive, familia confruntându-se cu neîncrederea susţinătorilor încă de atunci. Deşi acest lucru a fost atenuat în primii ani ai deţinerii lor, pe măsură ce echipa a continuat să câştige trofee sub comanda lui Sir Alex Ferguson, resentimentele au crescut constant după retragerea legendarului antrenor în 2013. De atunci, performanţele clubului au suferit fluctuaţii, înregistrând niveluri nesatisfăcătoare în unele perioade.

Pentru a înrăutăţi lucrurile, dominaţia clubului asupra fotbalului englez a fost preluată de rivalul din acelaşi oraş, Manchester City FC, care a câştigat mai multe onoruri de când a fost cumpărat de investitorii din Abu Dhabi în 2008.

O lipsă de investiţii în infrastructura clubului şi frustrarea din cauza strategiei proaste de recrutare au agravat rea voinţă faţă de familia Glazer.

Tensiunile fanilor au crescut în ultimele săptămâni, Manchester United pierzând primele două jocuri din noul sezon EPL, unul dintre ele cu umilitorul scor de 4-0 în faţa echipei Brentford FC. La meciul de acasă de deschidere al noii campanii -- o înfrângere cu 2-1 în faţa Brighton & Hove Albion FC -- un grup mare de suporteri s-a îndreptat spre stadion cu pancarte pe care scria: „Luptă cu lăcomia. Luptă pentru United. Luptă împotriva familiei Glazer” şi „Vrem clubul nostru înapoi”, a informat ziarul Telegraph.

Suporterii plănuiesc să organizeze noi proteste la următorul meci de acasă al echipei, împotriva lui Liverpool FC, pe 22 august. Liverpool a câştigat meciul corespunzător cu 5-0 sezonul trecut şi este favoritul caselor de pariuri de data aceasta.

Clubul Manchester United a fost înregistrat la Bursa de Valori din New York în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO