ZF 24

Fermier din Giurgiu: Un hectar de livadă aduce de şapte ori mai mult decât unul de grâu

Fermier din Giurgiu: Un hectar de livadă aduce de şapte...

Autor: Gabriel Razi

03.03.2014, 22:44 1974
Marje de profit mai mari din agricultura din România vor fi făcute în viitor prin diminuarea dependenţei faţă de grâu, porumb sau rapiţă şi diversificarea către alte segmente precum pomicultura, spune Cosma Măroiu (63 de ani), proprietarul firmei Cosmara, unul dintre cei mai mari produ­cători agricoli din judeţul Giurgiu, cu o fermă de 2.300 ha.

„Un hectar de meri este cu totul altceva faţă de grâu sau porumb. Aspir la schimbarea structurii de culturi a fermei mele, iar pe 50 de hectare din terenurile pe care le deţin să fac o livadă. Până atunci, noi nici măcar nu suntem fermieri, suntem doar arendaşi. Adevăraţii fermieri au terenul în proprietate“, a spus Măroiu, proprietarul unei firme cu afaceri estimate la 2,5 milioane de euro anul trecut.

În 2013 fiecare hectar acoperit cu cereale a generat încasări medii de 836 de euro pentru fermieri, iar aceeaşi suprafaţă de livadă a adus producătorilor venituri de şapte ori mai mari.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- valoarea totală a încasărilor din cereale şi pomi fructiferi raportate de fermierii români 

- declaraţia lui Cosma Măroiu privind achiziţia de terenuri agricole; suprafaţa totală de teren administrată

- date privind marjele de profit înregistrate de afacerea Cosmara 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO