ZF 24

Fermieri vs. traderi: Preţul la grâu a scăzut artificial cu 30%

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

29.07.2013, 21:56 3347

Scăderea cu 30% a preţului grâului în ultima lună este pusă de fermieri pe seama politicii agresive a traderilor care speculează lipsa de cash a fermierilor şi îi determină pe aceştia să renunţe la marfă imediat după recoltă atunci când cotaţiile sunt la ni­veluri de minim.

În România o tonă de grâu s-a tran­zac­ţio­nat pe piaţa fi­zi­că pen­tru 160 euro, iar, spre com­pa­raţie, preţul la Ham­burg a fost de 200 euro/tonă.

„Este un atac spe­cu­­la­­tiv la adresa econo­mi­ei naţionale. Dacă ce­rea­lele erau acum în hambare, preţul se ridica la nivelul corect. Nu poţi să pui gaj producţia de grâu şi eşti nevoit să vinzi imediat după recoltă“, spune Piero Francisci, directorul general al Iragri Ital Group, companie cu afaceri de 2,1 mil. euro anul trecut ce exploatează 2.500 ha de teren arabil în Teleorman.

Volatilitatea de pe piaţa fizică locală a grâului a fost mult peste cea înregistrată în tranzacţiile cu contracte futu­res pe Bursa de la Paris. Pe piaţa financiară a materiilor pri­me agricole din capitala Franţei preţul a coborât în ultima lună cu numai 5%, la 188 euro/tonă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO