ZF 24

Fermierii fac în toamnă 1.000 de euro din fiecare hectar de porumb cu randament de 30%

Recolta de porumb, ce va fi recoltată în septembrie, este estimată la sfârşitul lunii iulie la circa 10 milioane de tone, în scădere cu 10% faţă de rezultatul anterior

Recolta de porumb, ce va fi recoltată în septembrie, este estimată la sfârşitul lunii iulie la circa 10 milioane de tone, în scădere cu 10% faţă de rezultatul anterior

Autor: Gabriel Razi

25.07.2014, 00:07 9538
Rezultatul corespunde unui randament al investiţiei de 30%, ceea ce înseamnă că în ciuda prognozelor negative de preţ pentru porumb, cultura va rămâne printre cele mai profitabile din fermele locale.

„Rezervele de apă din sol pot asigura necesarul culturilor de primăvară pe parcursul celei de-a doua jumătăţi din iulie. În absenţa evenimentelor meteo extreme, sunt aşteptate productivităţi ridicate“, a notat în urmă cu trei zile un raport al Comisiei Europene, făcând referire la recoltele româneşti.

Recolta de porumb, ce va fi recoltată în septembrie, este estimată la sfârşitul lunii iulie la circa 10 milioane de tone, în scădere cu 10% faţă de rezultatul anterior. Declinul vine ca urmare a reducerii suprafeţei însămân­ţate şi aproape deloc din fluctuaţii de productivitate. Fiecare hectar însămânţat în primăvară cu porumb ar urma să producă în medie 4,1 tone.

Rezultatul mediu redus este generat însă de ponderea mare a fermelor de mici dimensiuni care folosesc porumbul pentru autoconsum şi care nu investesc sume importante în seminţe sau îngrăşăminte.

Producţia de porumb este un element cheie în impactul pe care îl are în economie întreaga recoltă de cereale având în vedere că porumbul acoperă 47% din întreaga suprafaţă dedicată de fermieri cerealelor, categorie ce include şi grâul sau orzul. România va rămâne în această toamnă pe locul doi în Uniunea Europeană în funcţie de producţia de porumb şi va păstra aceeaşi distanţă ca şi sezonul trecut faţă de Franţa, respectiv un minus de 5 milioane de tone.

Poziţia producţiei locale de porumb este susţinută în cea mai mare parte de faptul că fermierii români însămânţează cea mai mare suprafaţă de porumb din Uniunea Europeană dar în acelaşi timp productivităţile medii sunt printre cele mai mici. Spre comparaţie, francezii şi italienii recoltează în medie 9 tone/hectar iar ungurii 6 tone/hectar.

Recolta totală de porumb a Uniunii este estimată la 66,4 milioane de tone, în creştere cu 7,2% faţă de sezonul precedent. Această este şi cea mai mare recoltă europeană din ultimele patru sezoane. La nivel mondial, recolta este prognozată la 980 milioane de tone, în scădere uşorară faţă de vârful istoric din 2013.

Exporturile de porumb sunt prognozate în sezonul octombrie 2014/septembrie 2015 la 3 milioane de tone, un nivel similar cu cel din campania precedentă. Cea mai mare parte a cantităţilor de porumb destinate pieţei de export va ajunge la clienţii din UE. România va fi astfel al treilea jucător pe piaţa de export europeană a porumbului în spatele Franţei şi Ungariei.

În jocul internaţional al comerţului cu porumb, România este însă un jucător marginal în condiţiile în care cele mai mari volume vor fi făcute de Statele Unite (43 milioane de tone), Brazilia (22 milioane de tone) şi Argentina (17 milioane de tone).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO