ZF 24

Fermierii renunţă la porumb şi se reorientează pe rapiţă pentru că încasările sunt duble

Cosmin Chioreanu, şeful local al Monsanto

Cosmin Chioreanu, şeful local al Monsanto

Autor: Gabriel Razi

14.05.2014, 20:01 351
Fermierii au redus suprafeţele acoperite cu porumb şi s-au reorientat către rapiţă pe fondul riscurilor meteo mai mici, dar şi al randamentelor financiare mai mari din afacerile cu seminţe oleaginoase, spune Cosmin Chioreanu, şeful local al Monsanto, unul dintre primii jucători pe piaţa seminţelor certificate.
 
„Scăderea este generată de condiţiile meteo, dar şi de scăderea preţului pentru porumb. În al doilea rând, rapiţa este o marfă pe care o poţi vinde oricând, spre deosebire de porumb“, spune Chioreanu.
Porumbul şi rapiţa sunt două dintre materiile prime agricole care generează cele mai mari marje de profit în mixul de culturi ce mai cuprinde produse precum grâul, orzul sau floarea-soarelui. Cele două pro­duse sunt în acelaşi timp şi unele cu grad ridicat de risc, pentru că rapiţa este sensibilă la condiţii meteo extre­me, iar productivitatea porumbului se înjumătăţeşte în anii cu veri secetoase.
 
„Fermierii preferă rapiţa şi pentru că este primul produs care le aduce încasări la început de sezon“, spune Cosmin Chioreanu.
 
Rapiţa va aduce încasări în acest an de circa 1.200 de euro pentru fiecare hectar, iar primele estimări indică o productivitate la jumătate pentru recolta de porumb din toamnă, potrivit calculelor ZF, pe baza datelor din piaţă.
 
Încasările medii pentru rapiţă au crescut în ultimii şapte ani de cinci ori, în timp ce încasările medii pentru porumb s-au majorat de numai 1,6 ori, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor Eurostat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO