ZF 24

Fermierii sunt vulnerabili la eliminarea cotelor de lapte. „După industrie, vom rămâne şi fără agricultură“

Fermierii sunt vulnerabili la eliminarea cotelor de...

Autor: Gabriel Razi

15.02.2015, 18:21 461

Fermierii români trimit la procesatori 900.000 de tone de lapte, cu 50% mai puţin decât le-a permis până acum Uniunea Europeană să livreze. De la 1 aprilie, UE va elimina sistemul de cote după trei decenii în care acest mecanism a funcţionat pentru a ţine în frâu creşterea producţiilor. Astfel, România va deveni o piaţă interesantă pentru producătorii europeni cu supraproducţie, iar acest lucru înseamnă o presiune suplimentară pe micile ferme locale.

Toţi crescătorii de vaci europeni sunt presaţi să crească volumele deoarece preţul nu mai este o pârghie de negociere după ce deflaţia şi embargoul faţă de Rusia au trimis cotaţiile în picaj.

„Niciodată nu a fost atât de prost cum este acum. Cum nu mai avem industrie, nu vom mai avea nici agricultură. Şi cu cote de lapte şi fără cote este acelaşi lucru, preţurile tot în scădere sunt“, spune Mozer Francisc (70 de ani) de la Societatea Agricolă Petreşti din Satu Mare, o fermă cu 1.300 de capete de bovine.

Fermierul spune că zootehnia locală func­ţio­nează cu un tempo în spatele celei eu­ropene ca urmare a competiţiei inegale pe pia­ţa europeană a furajelor, cel mai im­portant element de cost din orice fermă de animale. „Ţăranul Hans din Germania primeşte 330 euro/hectar subvenţia, olandezul ia 800 de euro/hectar, până şi grecul ia 800 eu­ro/hectar. Iar eu iau 150 euro/hectar, de la pornire sunt pierdut. Fac furajele cu o subvenţie de doar 150 euro/hectar“, spune Mozer Francisc, a cărui firmă se află între primii 20 cei mai mari crescători de bovine cu capital românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO