ZF 24

Fiecare român cheltuie doar 6,5 € pe lună pe haine şi pantofi, de două ori mai puţin decât un ungur sau un ceh

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Roşca

15.03.2014, 12:04 164

Un român cheltuie lunar pe haine şi încălţăminte 6,5 euro, de aproape două ori mai puţin decât un ungur şi de cinci ori mai puţin decât un rus. România este de altfel ţara unde populaţia alocă cea mai mică sumă de bani pentru haine şi pantofi, mai puţin şi decât Bulgaria şi Ucraina, ţări cu salarii medii mai mici decât cele de pe piaţa locală.

Analiştii şi jucătorii din piaţă spun că situaţia poate fi ex­plicată prin faptul că Ro­mânia are o pondere mare a populaţiei în zona rurală prin comparaţie cu Cehia sau Ungaria spre exem­plu şi totodată are o struc­tură socioprofe­sio­nală diferită de celelalte ţări, în contextul în care o mare parte din populaţie lucrează în continuare în agricultură prin comparaţie cu serviciile profesionale.

„Un factor care poate influenţa obiceiul de consum este structura socioprofesională, în România numărul persoanelor care ocu­pă poziţii unde ţinuta joacă un rol im­por­tant este mic. În continuare o mare parte din populaţie lucrează în agricultură, iar acest segment nu este pasionat de modă. Oa­menii angajaţi în servicii locuiesc în marile oraşe, însă ei sunt puţini şi nu pot schim­ba radical suma medie cheltuită de ro­mâni“, spune analistul economic Aurelian Do­chia.

El adaugă că per ansamblu românii nu sunt pasionaţi de modă, doar populaţia marilor oraşe pune accent pe haine şi încălţăminte şi alocă astfel o sumă mai mare din venituri pentru aceste produse. „În timp obiceiurile de consum se pot schimba, însă trebuie să se schimbe şi structura populaţiei şi să crească şi nivelul de educaţie.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO