ZF 24

Finanţarea pe termen scurt s-a scumpit: statul a vândut titluri pe un an la dobândă de 2,9%

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Stefan Musgociu

28.03.2014, 00:00 129

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 500 milioane de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu maturitate de un an pentru care a acceptat o medie a costurilor de finanţare de 2,88% pe an, în apropierea cotaţiilor din piaţa secundară. Trezoreria a primit oferte de subscriere în sumă de 2,3 miliarde de lei, de 5 ori peste valoarea programată a licitaţiei.

La cea mai recentă licitaţie pentru vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, organizată pe 20 februarie, Trezoreria a respins ofertele considerând prea mari randamentele cerute. La o licitaţie pentru titluri cu maturitate similară, din luna ianuarie, Finanţele au acceptat un cost mediu de 2,03% pe an.

Finanţele au planificat pentru luna martie emisiuni în moneda naţională în valoare de 2,7 miliarde de lei, dar şi o licitaţie pentru obligaţiuni pe cinci ani în valută, de 200 milioane de euro, luna aceasta ajungând la scadenţă titluri în valoare de circa 5 miliarde de lei. Planul a fost depăşit cu puţin, Ministerul Finanţelor împrumutând în total 2,8 miliarde de lei şi 200 milioane de euro.

Operaţiunea de ieri a fost ultima din această lună. De la începutul anului, Trezoreria a atras 9,6 miliarde de lei şi 679 milioane de euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde de dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO