ZF 24

Finanţele au ales BRD, Raiffeisen şi BCR pentru a vinde titlurile de stat către populaţie, dar avertizează că dobânzile vor fi mici

Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului

Vrem ca dobânda pentru titlurile de stat destinate populaţiei să fie în condiţiile de piaţă de la momentul emiterii. Aşteptările că titlurile vor avea o primă faţă de costul cu care ne împrumutăm pe piaţa interbancară nu se susţin. Dobânzile sunt mici şi vor fi mici.

Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului Vrem ca dobânda pentru titlurile de stat destinate populaţiei să fie în condiţiile de piaţă de la momentul emiterii. Aşteptările că titlurile vor avea o primă faţă de costul cu care ne împrumutăm pe piaţa interbancară nu se susţin. Dobânzile sunt mici şi vor fi mici.

Autor: Roxana Pricop

18.02.2015, 19:21 946

Consorţiul de bănci format din BRD, Raiffeisen şi BCR a fost selectat de Ministerul Finanţelor Publice pentru a inter­media prima ofertă de titluri de stat destinată populaţiei şi listată la bursa din Bucureşti. Bondurile vor avea o maturitate de până în trei ani, iar dobânda va fi cea din piaţă, acum de circa 2% pe an.

Pentru a fi cât mai accesibile persoanelor de rând, un titlu de stat va costa 1.000 de lei, spre deosebire de cele pe care Trezoreria le vinde acum pe piaţa interbancară, care au o valoare nominală de 5.000 de lei.

Astfel, o investiţie care acum este accesibilă doar bancherilor şi fondurilor de investiţii va deveni accesibilă românilor de rând cu cel puţin 1.000 de lei puşi deoparte. Mai mult, veniturile obţinute din titlurile de stat nu sunt impozitate. Încă nu au fost stabilite toate detaliile tehnice, însă maturitatea ţintită de Finanţe este de 1-3 ani, iar dobânda oferită va fi apropiată de costurile cu care statul se împrumută de pe piaţa interbancară.

„Am selectat consorţiul care va intermedia oferta, care va fi format din BRD, Raiffeisen şi BRD. Unul dintre criteriile care au contat a fost deţinerea unei reţele cât mai extinse de distribuţii. Urmează semnarea contractului de intermediere cu consorţiul şi a unei con­venţii cu ASF, BVB şi Depozi­tarul Central, pentru ca apoi să fie întocmit prospectul de ofertă“, a spus Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24