ZF 24

Finanţele au împrumutat 500 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni, la un cost în creştere

Finanţele au împrumutat 500 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni, la un cost în creştere

Autor: Marius Oncu

09.03.2015, 14:01 201

Trezoreria a primit oferte de 1,055 miliarde de lei, dar a atras doar suma de 500 de milioane de lei prevăzută în planul de împrumut pentru luna martie.

Randamentul mediu pentru titlurile cu maturitate reziduală de 4 ani şi 3 luni s-a situat la 2,35% pe an, iar cel maxim la 2,38%. În piaţa secundară, randamentul determinat de ofertele investitorilor care încercau să cumpere (bid) astfel de obligaţiuni se situa vineri la 2,25%.

"Piaţa locală de obligaţiuni a înregistrat mişcări nefavorabile vineri pe fondul datelor din SUA, iar randamentele au crescut, în medie, cu aproape 9 puncte de baza în timp ce scadenţele mai lungi au înregistrat cele mai mari corecţii. Spre exemplu, randamentul titlurilor la 10 ani a urcat cu 13 puncte de baza. Acest sentiment negativ ar trebui să persiste, ceea ce ne face să fim puţin mai pesimişti privind licitaţia de astăzi", se arată într-o notă publicată de economiştii ING Bank România anterior licitaţiei de obligaţiuni a Ministerului Finanţelor.

Investitorii consideră că datele pune publicate vineri referitor la piaţa muncii din Statele Unite cresc probabilitatea ca Rezerva Federală a SUA să treacă la creşterea dobânzilor, aflate aproape de zero începând din decembrie 2008. Astfel, revenirea pieţei muncii ar putea determina Fed să renunţe, în cursul şedinţei din martie, la angajamentul de a avea răbdare în privinţa creşterii dobânzilor, semnalând astfel că ar fi dispusă să le majoreze din iunie.

Anterior, Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni cu maturitate similară la începutul lunii februarie, când a redeschis aceeaşi emisiune, şi a împrumutat 600 de milioane de lei la un randament mediu de 1,99%. Emisiunea a fost lansată în februarie anul trecut, cu o maturitate iniţială de 5 ani şi 4 luni.

Emisiunea urmează să fie redeschisă marţi printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul acceptat luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 75 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna martie prin vânzarea de titluri de stat 3,34 miliarde de lei, în scădere de la 4,73 miliarde de lei în februarie. În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul vrea să obţină 3,1 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare intenţionează să atragă 240 de milioane de lei.

De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 9,15 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat.

Ministerul vrea să atragă în acest an până la 40 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

AFACERI DE LA ZERO