ZF 24

Finanţele au pus deoparte 6 mld. euro pentru vremuri grele

Finanţele au pus deoparte 6 mld. euro pentru vremuri grele

Autor: Claudia Medrega

19.08.2013, 22:37 1439

Ministerul Finanţelor a pus deoparte o rezervă de valută de 6 mld. euro, aşa-numitul „buffer“ fiscal, necesar pentru asigurarea lichidităţii în cazul în care apar din nou crize pe pieţele financiare, iar România nu se poate împrumuta la costuri rezonabile.

„Bufferul în valută este de 6 mld. euro, din care 5 mld. euro cash şi 1 mld. euro este linia de finanţare de la Banca Mondială. Am emis un ordin privind aprobarea constituirii şi menţinerii unei rezerve financiare în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor care a fost publicat în Moni­torul Oficial“, a declarat Liviu Voinea, ministrul bugetului.

Finanţele au împrumutat de la începutul anului aproape 30 mld. lei, 1,4 mld. euro şi 1,5 mld. dolari.

Rezerva de valută constituită în Trezoreria statului conform acordului cu FMI a înregistrat fluctuaţii de-a lungul anilor. Rezerva trebuie să acopere necesarul brut de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice pentru o perioadă de aproximativ patru luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO