Ofertele primite de la bănci s-au situat la 845,1 milioane de lei, în timp ce Trezoreria avea prevăzut în planul de împrumut pentru luna februarie să atragă 500 de milioane de lei.
"Probabil că, în condiţiile în care Finanţele au o rezervă foarte generoasă, împrumutul acesta pe termen foarte scurt nu făcea diferenţa în planul mai amplu de atragere de fonduri. Probabil nu au vrut să plătească randamentul cerut de piaţă", a declarat pentru MEDIAFAX economistul şef al ING Bank România, Vlad Muscalu.
Randamentul mediu s-a situat la 1,24% pe an. Licitaţia pentru titluri pe trei ani este prima cu o maturitate atât de scurtă începând cu mijlocul lunii iulie din 2009. Randamentul maxim acceptat s-a situat la 1,27% pe an, iar statul a respins toate ofertele care au depăşit acest nivel.
Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, în iulie 2009, în contextul crizei financiare globale, 2,75 miliarde de lei pe trei luni, la un randament mediu de 10,78%, de aproape nouă ori mai ridicat decât cel obţinut în prezent.
Statul a atras în luna februarie 4,73 miliarde de lei, aproape de suma prevăzută în prospectul de împrumut.
Ministerul Finanţelor a planificat să împrumute în februarie prin vânzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începând din februarie 2011 şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an.
În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul a planificat să obţină 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în cadrul cărora vinde titluri în condiţiile stabilite în cadrul licitaţiilor de referinţă, 480 de milioane de lei.
Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.
Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.