ZF 24

Finanţele lansează o emisiune de titluri de stat pentru populaţie cu o dobândă anuală de 2,15%

Finanţele lansează o emisiune de titluri de stat pentru...

Autor: Claudia Medrega

07.07.2016, 10:10 1715

Ministerul Finanţelor lansează luni, 11 iulie, emisiunea de titluri de stat pentru populaţie cu o dobândă anuală de 2,15%, cu scadenţă în 2018.

”Dobânda este atractivă pentru acest instrument de economisire. Limita de investiţie pentru o persoana fizica este de 100.000 de lei", a spus ministrul Finanţelor, Anca Dragu. 

Valoarea totală a emisiunii este de 100 milioane lei. Preţul unui titlu este de 100 de lei. Persoanele interesate pot cumpăra maxim 1.000 titluri de stat. 

Acestea pot fi achiziţionate, fără costuri, de la cele patru bănci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania. În procesul de subscriere, cumpărătorii titlurilor de stat pot opta între a deschide un cont bancar, oferi datele contului bancar personal sau pot subscrie cu numerar.

Titlurile de stat vor fi admise şi, ulterior, tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti. Deţinătorii titlurilor de stat le pot tranzacţiona la preţurile cotate în mod transparent la BVB.

Titlurile de stat nu au mai reprezentat în ultimul deceniu un plasament vizibil pentru marea masă a populaţiei după ce Ministerul Finanţelor a renunţat în 2005 la emisiunile dedicate persoanelor fizice. Anul trecut, Finanţele au reluat emisiunile de titluri de stat pentru populaţie, însă valoarea nominală ridicată a titlului de stat, de 1.000 de lei, alături de procedura complicată de subscriere prin care investitorul trebuia să aleagă dobânda dintr-un interval au făcut ca subscrierile să fie reduse. Oferta de titluri de stat destinată populaţiei s-a subscris anul trecut în proporţie de 65% (65 mil. lei), în condiţiile în care statul a oferit 100.000 de titluri, cu valoarea totală de 100 mil. lei.

Odată cu reluarea emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie în România, Ministerul Finanţelor concurează într-o oarecare măsură cu băncile pentru atragerea dispo­nibilităţilor populaţiei, într-o conjunctureă în care instituţiile de credit au nevoie să mobilizeze resursele financiare interne în condiţiile reducerii expunerilor băncilor-mamă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO