ZF 24

Fitch: Majorarea pensiilor creste riscul de revizuire in sens negativ a ratingurilor Romaniei

28.06.2007, 19:01 12

Intentia autoritatilor romane de a majora cu aproape 100% pensiile de stat, in urmatorii doi ani, accentueaza riscurile de supraincalzire economica si de depreciere rapida a leului, si ar putea avea un impact negativ asupra ratingurilor, a aratat, astazi, agentia Fitch Ratings, citata de Reuters.
Camera Deputatilor a adoptat astazi proiectul de lege privind majorarea pensiilor, stabilind cresterea punctului de pensie cu 43% de la 1 ianuarie 2008 si cu 33% in 2009, ceea ce determina majorarea cheltuielilor bugetare cu 14,3 miliarde de lei (6,08 miliarde de dolari), potrivit estimarilor Ministerului Economiei si Finantelor.
"Daca aceasta masura va fi implementata integral in 2008, fara reducerea altor cheltuieli sau majorarea de impozite, pentru echilibrare, va exista un stimul puternic pentru o economie care se confrunta deja cu riscul de supraincalzire. Aceasta ar reprezenta o evolutie negativa pentru perspectiva ratingului", a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, Andrew Colquhoun, analist la Fich.
Agentia de rating mentine calificativul "BBB", cu perspectiva stabila, dar monitorizeaza in continuarea situatia economica, a precizat Colquhoun. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO