ZF 24

Florin Cîţu, ministrul de Finanţe: Măsura de suspendare a plăţii ratelor cu până la 9 luni se acordă doar persoanelor fizice şi firmelor ale cărori venituri au fost afectate direct sau indirect de criza generată de pandemia COVID-19

Florin Cîţu, ministrul de Finanţe: Măsura de...

Autor: Ştefan Stan

26.03.2020, 21:34 55005

Măsura de suspendare a plăţii ratelor cu până la 9 luni se acordă doar debitorilor ale cărori venituri au fost afectate direct sau indirect de criza generată de pandemia COVID-19, a declarat Florin Cîţu, ministrul de Finanţe, imediat după şedinţa de guvern. 

”Urmează să stabilim exact care sunt persoanele afectate indirect. Va fi o plajă foarte mare de persoane care se va încadra, pentru că astăzi în România cam toţi am fost afectaţi de această pandemie, direct sau indirect. Aceste cereri pot fi făcute cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Ce se întâmplă cu dobânzile, după ce a trecut perioada de suspendare. Am stipulat că dobânda datorată de debitor se capitalizează la soldul creditului existent. Se va adăuga creditului, dar se va reeşalona pe toată durata creditului. Singura excepţie sunt creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maximul 5 ani. În cazul creditelor ipotecare, statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar aceasta trebuie plătită pe o perioadă de 5 ani de la data suspendării”, a adăugat el. 

Citiţi AICI Ziarul Financiar de vineri în format e-paper