ZF 24

Fondul american Elliott reia achiziţiile la Fondul Proprietatea. Acţiunile au urcat la maxim istoric

Paul Elliott Singer, fondatorul Elliot Management

Autor: Roxana Pricop

16.09.2014, 13:18 1460

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a reluat achiziţiile de acţiuni la Fondul Proprietatea, după o pauză de aproape un an.

În şedinţa de luni,15 septembrie, vehicolul de investiţii Manchester Securities Corporation, controlat de Elliott, a cumpărat un pachet de 26 milioane de acţiuni FP la un preţ de 0,882 lei/titlu. Tranzacţia se ridică la 22,9 milioane de lei.

În şedinţa de azi, acţiunile FP au atins maximul istoric de 0,906 lei/titlu.

Soarta viitorului mandat al Franklin Templeton la Fon­dul Proprietatea se de­cide marţi, 23 septembrie, cu doar şa­se zile înainte de ex­pi­rarea actualului mandat câştigat prin licitaţie internaţională în urmă cu patru ani.

Cine este Paul Singer, „vulturul“ de pe Wall Street care a investit peste 100 de milioane de euro în Fondul Proprietatea

În noul contract de administrare, la ce­rerea fondului american Elliott, cel mai mare acţionar al FP cu peste 15% din capi­tal, au fost introduse comisioa­ne su­pli­mentare pentru Franklin Tem­ple­ton, în afară de comisionul de admi­nis­trare de bază, sub forma unei cote pro­cen­tuale din distribuţiile de cash. Însă ASF a respins în şedinţa de pe 4 august comi­sioa­nele de distribuţie de 2% din dis­tri­buţiile care se fac până la 31 octombrie 2015 şi de 1% pentru cele făcute după 1 no­iem­brie 2015. Aceste co­mi­sioane s-ar fi apli­cat distribuţiilor to­tale, cu excepţia divi­den­delor (in­clusiv răs­cumpărări de acţiuni proprii şi re­tur­nări de ca­pital social). Doar în pri­mele şapte luni din acest an, fondul a făcut dis­tri­buţii de numerar şi răscum­pă­rări de 875 milioane de lei către acţio­nari, sumă care ar fi adus un bonus su­pli­mentar de 18 milioane de lei pentru Templeton dacă ar fi fost în vigoare comisionul de 2%.

Noul contract de adminis­trare prevede ţinte stricte de perfor­man­ţă pentru Templeton, administra­to­rul având drept obiectiv suprem redu­cerea discountului de tranzac­ţio­nare de la 30%, cât este acum, la 15%.

Prima AGA de evaluare a lui Tem­pleton va avea loc în octombrie 2015. Dacă administratorul nu îşi înde­pli­neşte obiectivele, ar putea rămâne fără mandatul de administrare.

Elliott a cerut în noul contract ca dis­countul dintre preţul de închidere al ac­ţiunilor în fiecare zi de tranzacţionare şi cea mai recent publicată Valoare Uni­tară a Activelor Nete (VUAN) tre­buie să fie egal cu sau mai mic de 15% în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare din perioada 1 octom­brie 2014 – 30 iunie 2015. Valoarea uni­tară a activelor nete ajustată la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât cea de la data de 30 septembrie 2013. Fondul avea un activ net unitar de 1,16 lei la 30 septembrie 2013, faţă de 1,25 lei la 30 iunie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO