Bănci și Asigurări

Fondul american HIG negociază curăţarea portofoliului Volksbank de credite neperformante de 600 milioane de euro

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

26.01.2014, 19:31 682

HIG Capital, o familie de fonduri de investiţii cu cartierul general în Miami, Statele Unite, şi care are în administrare active de peste 13 miliarde de dolari, a negociat cu Volksbank o tranzacţie record pentru preluarea unui pachet de credite neperformante de retail evaluat la 600 mil. euro, inclusiv dobânzi penalizatoare, afirmă surse de pe piaţa bancară.

În tranzacţie ar fi implicat şi gigantul german Deutsche Bank care ar asigura finanţarea tranzacţiei. Cele două părţi nu au putut fi contactate pentru comentarii.

Dacă tranzacţia s-ar realiza, Volks­bank ar încasa circa 15-20% din valoarea creanţelor cedate, în condiţiile în care este vorba în principal despre credite ipotecare garantate cu locuinţe. Pa­chetul de 600 mil. euro include creditele în valoare nominală plus toate dobânzile şi penalizările acumulate.

Grupul american HIG Capital include fonduri specializate în private equity, real estate, dar şi în gestionarea de creanţe neperformante şi de active cu situaţie dificilă în general. Înfiinţat în anul 1993, HIG are birouri şi în Europa la Londra, Madrid, Paris şi Hamburg.

WikiZF: Profilul companiei Volksbank

Potrivit surselor citate, HIG se uită şi la o serie de credite neperformante pe care ar intenţiona să le vândă BCR, arătând astfel un interes mare pentru stocurile de credite proaste acumulate în sistemul bancar local.

Bancherii încă ţin la preţ, însă pe de altă parte sunt presaţi de băncile-mamă să-şi cureţe bilanţurile pentru a reduce presiunea venită din necesarul de provizionare şi implicit de capital. Volksbak este însă una dintre băncile cu cele mai ridicate rate ale neperformantelor din sistem şi în acelaşi timp acţionarul majoritar austriac face eforturi pentru a o pregăti de vânzare, termenul-limită stabilit de Comisia Europeană fiind sfâr­şitul lui 2015. Banca-mamă de la Viena a continuat să înregistreze pierderi şi anul trecut şi ar putea avea nevoie de încă un ajutor de stat, în condiţiile în care guvernul controlează deja circa 43% din acţiuni.

Până acum nu au devenit publice alte tranzacţii comparabile cu credite neperformante, însă este evident că numai intrarea unor investitori specializaţi şi puternici ca HIG poate duce la crearea unei pieţe care să ajute la curăţarea sistemului bancar.

Căutarea de soluţii pentru neperformantele din regiune a devenit o prioritate şi pentru Vienna Initiative II, proiectul de sprijinire a sistemelor bancare din Europa Centrală şi de Sud-Est susţinut de BERD, BEI şi IFC, alături de Comisia Europeană şi FMI.

În particular BERD susţine crearea unei pieţe secundare a neperformantelor în România, având discuţii inclusiv la nivelul BNR.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2014

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO