ZF 24

Fondul de pensii AZT Viitorul Tău, cu 1,4 milioane de participanţi, a ales o strategie conservatoare: doar 12% din active pe bursă

Fondul de pensii AZT Viitorul Tău, cu 1,4 milioane de...

Autor: Andrei Chirileasa

25.04.2014, 15:21 827

Fondul de pensii private obligatorii AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz-Ţiriac Pensii Private, a avut anul trecut cea mai conservatoare politică de investiţii dintre cele opt fonduri de pe piaţă, păstrând 18,7% din active în depozite bancare, în timp ce expunerea pe acţiuni cotate a fost de doar 12%. Asta s-a reflectat şi în rezultatele fondului, care a avut o creştere a valorii unităţii de fond (VUAN) de 10,3%, faţă de o creştere medie de 11,7% pentru toate cele opt fonduri de pe piaţă.

Fondul AZT Viitorul Tău este al doilea fond de pensii private obligatorii administrat privat de pe piaţă, cu active de 3,19 mld. lei (715 mil. euro) şi aproape 1,4 milioane de participanţi la finalul lui 2013.

Anul trecut, activele nete ale fondului au crescut cu 42%, sub media pieţei, care a fost de 45%. Fondul a obţinut anul trecut un profit net de 260,8 mil. lei din investirea activelor proprii, cu 46% mai mare decât în 2012, în condiţiile în care profiturile cumulate ale celor opt fonduri de pensii din pilonul II s-au ridicat la 1,25 mld. lei, fiind cu 59% mai mari decât în anul precedent.

Principala explicaţie pentru rezultatele fondului o reprezintă faptul că administratorul său a fost mai rezervat decât ceilalţi administratori în ceea ce priveşte investiţiile în acţiuni cotate, în condiţiile în care bursa de la Bucureşti a avut anul trecut o creştere de 26% la nivelul indicelui BET, care urmăreşte principalele zece companii cotate.

La finalul anului trecut, fondul AZT Viitorul Tău avea doar 10,17% din active investite în acţiuni cotate pe bursa de la Bucureşti, adică 324 mil. lei. Chiar dacă expunerea pe acţiuni s-a dublat ca valoare faţă de finalul lui 2012, iar ca pondere în activele fondului a crescut de la 7% în decembrie 2012, aceasta este încă mult mai redusă comparativ cu a celorlalte fonduri de pensii de pe piaţă. La nivelul pieţei, expunerea fondurilor de pensii pe acţiuni era la finalul anului trecut de 15,4% din valoarea totală a activelor, iar celelalte fonduri mari (ING, Alico şi Aripi – Generali) au depăşit pragul de 17% din active investite în acţiuni.

Cele mai mari deţineri de acţiuni ale fondului sunt în companiile mari şi lichide de pe bursă, care intră în componenţa indicelui BET, precum Fondul Proprietatea, Petrom, Romgaz şi Banca Transilvania. În privinţa construirii portofoliului, fondurile de pensii locale au puţine opţiuni pe piaţă, deoarece doar câteva acţiuni au suficient free-float şi lichiditate astfel încât să permită in­ves­tiţii de câteva zeci de milioane de lei. Din acest punct de vedere, toate fon­durile de pen­sii au profitat anul trecut de ofertele şi plasamentele derulate de stat, de Fondul Proprietatea şi de BERD la Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Petrom. Fondul AZT a luat 0,27% din Romgaz, participaţie evaluată la 35 mil. lei la finalul lui 2013. De asemenea, fondul şi-a majorat participaţia la Petrom cu circa 80% şi la Transgaz cu 187%.

Oarecum surprinzător, a cincea participaţie ca valoare este SIF Moldova, unde fondul deţine 4,14% din acţiuni, fiind unul dintre cei mai mari acţionari. Fondurile de pensii au preferinţe diferite în privinţa SIF-urilor. De exemplu, fondul ING are cea mai mare participaţie la SIF Oltenia, unde deţine 3,6% din acţiuni, iar fondul Alico are 2,5% din SIF Transilvania, acţiuni preluate în urma fuziunii cu fondul Aviva. Fondurile de pensii au fost active în ultimii ani în AGA de la SIF-uri unde s-au luptat pentru dividende mai mari şi pentru locuri în consiliile de administraţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO