ZF 24

Fondul Proprietatea şi-a descărcat băncile austriece din portofoliu, cu pierderi de 82 de milioane de lei

Fondul Proprietatea şi-a descărcat băncile austriece...

Autor: Andrei Chirileasa

17.04.2014, 13:30 733
Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) şi-a vândut în martie ultimele acţiuni pe care le mai de­ţi­nea la băncile austriece, în valoare de circa 122 mil. lei (27 mil. euro – 0,84% din activul net la finalul lunii februarie), pentru a-şi completa rezervele de cash.
 
În urma acestor tranzacţii, fondul a raportat pierderi de 79 mil. lei pe primul trimestru, faţă de un profit net de 3,3 mil. lei după primele două luni ale anului, conform rapoartelor lunare transmise bursei de la Bucureşti.
 
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
 
Fondul Proprietatea a investit în băncile aus­trie­ce, dar şi în băncile locale la începutul lui 2011 ca parte a strategiei administratorului FP, Franklin Templeton, de a diversifica portofoliul fondului prin expuneri către alte sectoare decât energia şi utilităţile. Investiţiile în Erste şi Raiffeisen au însumat circa 280 mil. lei şi reprezentau circa 1,7% din portofoliul FP la 31 martie 2011.
 
Momentul realizării acestor investiţii a fost ne­po­trivit, deoarece în vara lui 2011 criza datoriilor su­verane ale statelor din Europa lua amploare, prin intrarea Italiei şi Spaniei în colimatorul inves­tito­rilor, ceea ce a determinat scăderi puternice pe pieţe, în special pentru acţiunile băncilor euro­pene, cele mai expuse datorită investiţiilor în titluri de stat ale Greciei, Italiei sau Spaniei. În câteva luni, preţul acţiunilor Erste şi Raiffeisen s-a înju­mă­tăţit şi chiar dacă ulterior acestea şi-au mai re­ve­nit, nici în prezent ele nu au ajuns la nivelul de atunci. Acţiunile Erste se tranzacţionează în prezent la 24,3 euro, faţă de 35,6 euro în martie 2011, iar titlu­rile Raiffeisen Bank International sunt cotate la 22,6 euro, faţă de peste 39 de euro în martie 2011.
 
Greg Konieczny, managerul Fondului Pro­prie­tatea, recunoştea săptămâna trecută, în cadrul eve­nimentului Meet the CEO organizat de Bu­siness Magazin, că investiţia în băncile austriece a fost una dintre mişcările mai puţin fericite ale Franklin Templeton la FP. „La vremea când am făcut acele achiziţii nu am fi găsit pe piaţa din Ro­mâ­nia alte acţiuni cu preţuri la fel de atractive, iar lichiditatea pieţei era mult mai redusă“, a explicat Konieczny.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO