ZF 24

Fonduri UE: 7 miliarde de euro pentru proiectele din agricultură în 2014-2020 şi birouri unice în fiecare judeţ

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi, Cosmin Vaideanu

02.06.2013, 19:37 6958

Agricultura pregăteşte un program de investiţii pe fonduri europene cu şapte linii de finanţare pentru perioada 2014-2020 după ce în actualul exerciţiu financiar de şapte ani ce urmează a se încheia la finalul anului fermierii au avut la dispoziţie 28 de linii de finanţare, a declarat sâmbătă Nicolae Popa, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), instituţia care gestionează investiţiile pe fonduri europene din agricultură.

„Ne-am gândit să nu ne mai ducem spre 28 de măsuri de finanţare cum am avut în precedentul program 2007-2013, asta ar însemna o fragmentare ineficientă a sumelor care ne sunt puse la dispoziţie şi ne-am gândit la şapte măsuri unde să direcţionăm aceşti bani“, a spus directorul adjunct al APDRP cu ocazia unui eveniment public în Constanţa.

Popa a precizat şi că în perioada 2014-2020, noul exerciţiu financiar al UE, agricultorii vor avea la dispoziţie 7,1 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii pe bani europeni.

„Dorim simplificarea procedurilor, a documentaţiilor proiectelor care trebuie depuse. Ne dorim la fiecare oficiu judeţean să înfiinţăm un fel de birouri unice unde să dinamizăm procedura de autorizare, vine fiecare reprezentant al instituţiei pentru a termina în câteva zile cu autorizaţiile şi să nu mai aştepte o lună, două sau chiar trei.“

Această strategie este justificată de faptul că în prezent zece linii de finanţare pentru proiectele de agricultură au atras 90% din banii intraţi în economie pentru astfel de investiţii în perioada 2007-mai 2013.

Astfel, liderul absorbţiei de fonduri europene pentru agricultură este linia de finanţare pentru renovarea şi dezvoltarea satului  (322) care a adus circa un miliard de euro.

Prin această linie sunt finanţate proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii rurale precum cele de apă şi canal, energie electrică sau infrastructura de transport.

Podiumul este completat de plăţile de agro-mediu (214), prin care fermierii sunt stimulaţi să protejeze mediul, cu 968 milioane de euro şi sprijin pentru fermierii din zonele defavorizate montane cu alte 516 milioane de euro.

„În momentul de faţă ne gândim să acordăm sume importante pentru dezvoltarea satului românesc (măsura 322), dezvoltarea explotaţiilor agricole (măsură 121), procesarea produselor agricole (măsură 123), instalarea tinerilor în mediul rural ca şefi de exploataţii (măsura 112), încurajarea activităţilor turistice (313), înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural (312)“, a mai spus Popa.

Structura de finanţare propusă nu a fost încă discutată cu oficialii din Comisia Europeană, primele negocieri pe marginea acestui subiect urmând a fi începute în toamna acestui an. Primii bani intraţi în economie prin noile linii de finanţare a noului pachet financiar pentru agricultură ar urma să intre în economie începând cu luna septembrie a anului viitor, a mai precizat Nicolae Popa.

„Vrem să ne schimbăm comportamentul. Am cerut tuturor colegilor mei din teritoriu să-i schimbe radical atitudinea, să nu mai fie refractari, să nu mai fie impulsivi, să considere beneficiarul un fel de prieten, un fel de colaborator“.

La sfârşitul lunii mai absorbţia pentru fondurile europene de investiţii în agricultură a ajuns la 4,9 miliarde de euro, ce corespunde unui grad de absorbţie de 55%. Cu şapte luni înainte de termenul limită valoarea contractelor de finanţare semnate este de 5,2 miliarde de euro, adică 57% din total.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 03.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO