ZF 24

Fondurile de pensii private au prins curaj cu investiţii de 2,3 miliarde de lei pe bursă

Fondurile de pensii private au prins curaj cu investiţii...

Autor: Roxana Pricop

19.05.2014, 20:01 337

Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) au investiţii de 2,3 miliarde de lei în acţiuni ale companiilor listate la bursă la finalul lunii martie, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Titlurile de stat rămân cele mai mari plasamente, cu peste 10 miliarde de lei atrase de la fondurile de pensii.

Cele opt fonduri de pensii private obligatorii active pe piaţa locală au încheiat primul trimestru al anului cu o avere totală de 14,85 miliarde de lei, strânsă în principal din contribuţiile plătite de angajaţi şi din profiturile obţinute din investiţii, potrivit statisticilor oficiale emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară. La finalul lunii martie, cele mai mari investiţii ale fondurilor obligatorii erau titlurile de stat, care deţineau o pondere de 67,5% din activele totale ale fondurilor. Mai exact, fondurile aveau titluri de stat în valoare de peste 10 miliarde de lei, finanţând astfel deficitul bugetar al statului român. Faţă de martie 2013, investiţiile fondurilor în titlurile de stat sunt mai mari cu aproape 2 miliarde de lei, în principal graţie achiziţiei de noi titluri emise de Trezoreria statului. Însă ponderea titlurilor de stat în activele fondurilor a scăzut în ultimul an, de la 76% în martie 2013 la 67,5% în martie 2014.

Titlurile de stat prezintă avantajul unor randamente stabile, scăzute şi lipsite de risc. În ultimul an, fondurile au avut de câştigat de pe urma scăderii randamentelor la titlurile de stat, dar şi a schimbării metodei de evaluare a acestor instrumente în portofoliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO