ZF 24

Fondurile de pensii private şi alţi investitori locali scapă Finanţele din poziţia captivă faţă de bănci

Fondurile de pensii private şi alţi investitori locali...

Autor: Razvan Voican

28.10.2013, 00:08 157
Supremaţia băncilor pe piaţa titlurilor de stat este pe punctul să se încheie după ce clienţii locali ai acestora, incluzând fondurile de pensii, dar şi cei străini şi-au crescut portofoliile până la cote care tind să încline în favoarea lor balanţa deţinerilor.
 
La sfârşitul lunii august băncile mai aveau în nume propriu circa 53% din titlurile de stat în lei aflate în circulaţie, în scădere puternică faţă de ponderea de peste 75% atinsă la sfârşitul lui 2009 când statul era practic la mâna sistemului bancar local pentru a-şi acoperi nevoile de finanţare.
 
Pe segmentul titlurilor denominate în euro clienţii au devenit deja majoritari, deţinerile lor ajunând la o pondere de peste 52% în august.
 
2009 a rămas drept cel mai dur an de criză pentru finanţele statului, fiind necesare inclusiv intervenţii neuzuale ale băncii centrale pentru mobilizarea resurselor necesare din partea sistemului bancar. De asemenea în acel an Ministerul Finanţelor a recurs la fel de neuzual la utilizarea banilor de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO