ZF 24

Fondurile de private equity au bifat doar două tranzacţii în primele nouă luni

Fondurile de private equity au bifat doar două...

Autor: Cristina Cuncea

30.10.2013, 19:41 48

Fondurile de private equity au realizat doar două tranzacţii în România în primele nouă luni ale anului, mai multe decât în Ungaria şi Rusia (câte o tranzacţie), dar mai puţine decât în Cehia (5) şi Polonia (8), potrivit datelor Ernst&Young (E&Y).

Cele două tranzacţii din Ro­mânia luate în calcul de con­sultanţii de la Ernst & Young sunt preluarea com­pa­niei de curierat intern Cargus de către fondul de private equity Abris Capital Partners şi achiziţia produ­că­torului de vopsele Deutek de către fondul Axxess Ca­pital de la fondul Advent In­ternational. Valoarea tran­zac­ţiilor nu a fost făcută pu­blică, însă într-un raport care analizează piaţa tran­zac­ţiilor realizate de fon­du­rile de private equity în primul semestru E&Y estima că în cazul Cargus preluarea se ridică la circa 4 milioane de euro.

Tranzacţia prin care a fost transferată compania de curierat intern de la Deutsche Post DHL la Abris Capital Partners a fost semnată în octombrie 2012 şi aprobată de autorităţi în primul trimestru al acestui an.

O altă tranzacţie încheiată în acest an a fost vânzarea de către Radu Georgescu a firmei Avangate fondului de investiţii Francisco Partners din Silicon Valley, realizată la începutul lunii octombrie.

Doar 27 mil. € anul trecut
Investiţiile fondurilor de private equity şi de venture capital în România au totalizat anul trecut doar 27 mil. euro (din opt tranzacţii), minimul ultimilor şase ani, iar valoarea exit-urilor a consemnat un maxim, respectiv 120 mil. euro, potrivit Asociaţiei Europene de Private Equity şi Venture Capital.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO