ZF 24

Fondurile străine nu mai au nevoie de reprezentant fiscal pentru a investi la BVB

Fondurile străine nu mai au nevoie de reprezentant...

Autor: Roxana Pricop

23.06.2014, 14:41 712

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Fiscală prin care este eliminată obligativitatea de înregistare prin împuternicit a nerezidenţilor care au obligaţii declarative în România, dacă aceştia sunt rezidenţi într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri sau alt act juridic prin intermediul căruia se poate face schimbul de informaţii.

Până de curând, orice fond străin de investiţii care avea plasamente pe bursa de la Bucureşti era obligat să aibă angajat un reprezentant fiscal, cheltuială care ajunge la câteva mii de euro pe lună şi care duce la creşterea costurilor de tranzacţionare pe bursa locală.

De asemenea, în noul Cod Fiscal, Guvernul a introdus posibilitatea comunicării electronice între contribuabil şi autoritatea fiscală, pentru diverse acte procedurale sau solicitări.

Aceste modificări aduse Codului Fiscal fac parte din propunerile înaintate de grupul de lucru Great Barriers Shift, format din reprezentanţi ASF, BVB, jucători din piaţă, către Guvern.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va reduce din luna septembrie de la 0,08% la 0,06% cota aplicată valorii tranzacţiilor cu instrumente financiare suportată de cumpărător, a menţinut la nivelul de 0,04% cota din valoarea tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate de către intermediarii care au calitate de market maker. De asemenea, ASF a eliminat comisionul de 10.000 de lei perceput pentru emiterea unui aviz constituind un răspuns oficial la chestiuni privind aplicarea legii şi a reglementărilor.

“ASF a luat primele măsuri pentru diminuarea barierelor de pe piaţa de capital. Acestea includ schimbări de legislaţie şi o reducere semnificativă a comisioanelor de tranzacţionare. Acest lucru arată o decizie ireversibilă pentru a face piaţa nu doar mai competitivă, ci foarte competitivă şi sperăm că şi alte părţi implicate vor acţiona în consecinţă”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Directorul general al BVB a declarat că analizează în prezent reducerea comisioanelor de tranzacţionare:

“Decizia Guvernului referitoare la uşurinţa procesului de înregistrare fiscală a non-rezidenţilor în România reduce semnificativ timpul pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare în România, percepută ca o povară de investiţie la nivel local. Mai este încă un drum lung de parcurs pentru eliminarea tuturor barierelor şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare incident pieţei de capital. Pe partea sa, BVB a operat deja modificări în Codul de Operator şi a propus modificări care să fie făcute în legătură cu acest proiect, ce aşteaptă aprobarea de la ASF. Urmare a deciziei ASF, BVB analizează în prezent reducerea propriilor comisioane de tranzacţionare”, a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO