ZF 24

Foreign Policy: Romania a coborat pe locul 36, in privinta gradului de globalizare

03.12.2007, 20:41 44

Romania a coborat in acest an sase pozitii, pe locul 36, intr-un clasament referitor la gradul de globalizare, realizat de revista americana Foreign Policy, care include 72 de state, informeaza Mediafax.

La realizarea clasamentului a fost calculat un indice, prin evaluarea a patru indicatori, respectiv integrarea economica, contactele personale ale cetatenilor cu restul lumii, angajamentele politice ale statului si tehnologia.

Indicele pentru 2007 ia in considerare date aferente anului 2005.

Dintre cele patru domenii analizate, cel mai bun scor obtinut de Romania a fost pentru economie, respectiv pozitia 29, urmata de angajamentele politice - 35, contacte personale - 37 si tehnologie - 42.

In cazul economiei, Romania s-a plasat pe pozitia 21 in cazul investitiilor straine directe si pe locul 35 in privinta comertului.

Totodata, Romania a ocupat prima pozitie in privinta tratatelor politice incheiate, dar numai locul 49 in ceea ce priveste participarea cu trupe de mentinere a pacii, in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. In privinta participarii la organizatii internationale Romania se afla pe locul 13, si pe locul 48 in privinta transferurilor guvernamentale.

In cazul contactelor personale, Romania s-a plasat pe pozitia a zecea in privinta transferurilor de bani, locul 37 in privinta calatoriilor si numai pe locul 44 in ceea ce priveste telefonia.

Tara noastra a ocupat pozitii mediane si in privinta contactelor tehnologice.

Cele 72 de state evaluate in studiu reprezinta 88% din populatia globului si asigura 97% din Produsul Intern Brut la nivel mondial.

In urma Romaniei se afla Polonia - 41, Ucraina - 42 si Rusia - 62.

Mai multe stiri pe site-ul www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO