ZF 24

Fostul consilier prezidenţial Gabriel Berca, reţinut pentru trafic de influenţă, arestat preventiv

Autor: Theodor Istrate

24.07.2015, 15:10 153

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au admis cererea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Gabriel Berca, pentru trafic de influenţă.

”Întrucât ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a expirat la ora 12.50, pe numele lui Gabriel Berca a fost emis mandatul de arestare preventivă, care va fi pus în aplicare de către organele de Poliţie. Decizia Curţii de Apel Bacău poate fi atacată cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Bacău, Cătălin Şerban.

Gabriel Berca a fost reţinut, joi, de DNA Bacău, care îl acuză de trafic de influenţă după ce ar fi primit 185.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării.

Gabriel Berca a fost dus în arestul Poliţiei Bacău, iar vineri a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlament şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie din judeţul Bacău.

"Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unităţii administrativ-teritoriale", arătau procurorii în documentul citat.

Anterior, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Gabriel Berca, la data faptelor senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a PDL, ar fi primit cei 185.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, care avea un contract cu Primăria comunei Ardeoani, judeţul Bacău, iar instituţia trebuia să achite lucrările de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane de lei, executate de firma omului de afaceri.

Gabriel Berca a fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu şi ministru al Internelor în Guvernul Ungureanu. El a fost şi secretar general al Guvernului, în perioada în care Executivul era condus de Călin Popescu Tăriceanu. Berca a fost prefectul judeţului Bacău, în perioada 2005 - 2008, senator de Bacău, în legislatura 2008 - 2012 şi ministru al Administraţiei şi Internelor în anul 2012.

La începutul lunii iunie, UNPR anunţa că fostul ministru de Interne Gabriel Berca s-a înscris în formaţiune. Berca a fost membru PMP, vicepreşedinte pentru regiunea Nord-Est, iar anterior a fost în PDL.

Fostul deputat PNL de Bacău Mihai Banu a fost reţinut în 9 iulie şi arestat preventiv o zi mai târziu, pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor DNA, Mihai Banu a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la un om de afaceri, 270.000 de euro pentru ca, în calitate de deputat, să-şi folosească influenţa pe lângă membri ai guvernului în vederea alocării unor sume de bani către o primărie din Bacău.

"Din cei 270.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu şi cu complicitatea fiului său, Lucian Banu, suma de 150.000 lei a fost remisă acestuia, de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de acelaşi inculpat. Astfel, pe 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător, şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la 150.000 lei. Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranşe, în perioada 12 august 2010 - 22 iulie 2011, în conturile indicate de Mihai şi Lucian Banu”, arăta DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii au mai dispus atunci ca Lucian Banu să fie cercetat sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO