• Leu / EUR4.9448
  • Leu / GBP5.7408
  • Leu / USD4.7348
ZF 24

Fostul premier Shinzo Abe vrea ca Japonia să găzduiască arme nucleare americane. Propunerea a fost respins de actualul premier şi dur criticată de chinezi

Fostul premier Shinzo Abe vrea ca Japonia să găzduiască arme nucleare americane. Propunerea a fost respins de actualul premier şi dur criticată de chinezi

Autor: Iulian Moşneagu

02.03.2022, 09:24 972

Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei, propune ca ţara sa să găzduiască arme nucleare americane. Propunerea a fost respinsă de premierul în exerciţiu şi a fost criticată de chinezi.

China a reacţionat la apelurile fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe, care a cerut guvernului de la Tokyo să ia în considerare posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a îngrijorării crescânde privind agresiunea chineză faţă de Taiwan.

Abe a declarat că Japonia ar trebui să se debaraseze de tabuurile legate de posesia de arme nucleare după izbucnirea războiului în Europa.

„În cadrul NATO, Germania, Belgia, Olanda şi Italia participă la partajarea nucleară, găzduind arme nucleare americane... Trebuie să înţelegem cum este menţinută securitatea în întreaga lume şi să nu considerăm că este tabu să avem o discuţie deschisă ", a declarat Abe într-un interviu televizat.

„Ar trebui să luăm în considerare cu fermitate diverse opţiuni atunci când vorbim despre cum putem proteja Japonia şi vieţile oamenilor săi în această realitate" a adăugat fostul premier, potrivit The Guardian.

Japonia, singura ţară care a fost atacată cu arme nucleare, la Hiroshima şi Nagasaki, este sub umbrela nucleară a SUA, dar a aderat la cele trei principii non-nucleare, potrivit cărora nu va produce sau deţine arme nucleare şi nici nu le va permite pe teritoriul său.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a respins rapid apelul lui Abe pentru o dezbatere privind opţiunea de partajare a armelor nucleare. „Este inacceptabil, având în vedere poziţia ţării noastre de a menţine cele trei principii non-nucleare", a declarat Kishida în faţa deputaţilor.

Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat reporterilor din Beijing că „politicienii japonezi au răspândit în mod frecvent falsuri legate de Taiwan şi chiar au făcut în mod flagrant remarci false care încalcă cele trei principii non-nucleare ale naţiunii".

„Cerem cu tărie Japoniei să reflecteze profund asupra istoriei sale", a adăugat Wang şi a avertizat Tokyo să fie „prudent în cuvinte şi fapte în ceea ce priveşte problema Taiwanului".

Tabloidul de stat chinez Global Times l-a acuzat pe Abe că încearcă să „deblocheze" militarismul japonez. „Nu este doar ironic, ci şi un risc real uriaş, ca un grup de oameni din singura ţară din lume care a fost bombardată cu bombe atomice să ceară o invitaţie pentru ca vinovatul să desfăşoare arme nucleare pe propriul teritoriu", au transmis chinezii într-un editorial.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9448
Diferență: -0,0263
Ieri: 4.9461
Azi: 4.7348
Diferență: 0,1311
Ieri: 4.7286
Azi: 5.7408
Diferență: 0,5605
Ieri: 5.7088
Azi: 4.9342
Diferență: 0,0629
Ieri: 4.9311