Eveniment

Fostul sef al Baneasa vede proprietati mai ieftine cu 80% pentru anul viitor

Fostul sef al Baneasa vede proprietati mai ieftine cu 80% pentru anul viitor

Michael Lloyd, membru al Consiliului de Administratie al Baneasa Developments: Multi investitori din Romania nu au avut de-a face pana in prezent cu o criza si nu vor sti cum sa reactioneze. Sunt in prezent fonduri de miliarde de dolari si in Statele Unite si in Orientul Mijlociu, care asteapta doar atingerea nivelului minim al pietei. Multi oameni au facut bani prea usor din real estate in ultimul timp.

23.11.2008, 19:27 36

Britanicul Michael Lloyd, fostul managing director al proiectului Baneasa din nordul Capitalei, care lucreaza in prezent la formarea unui fond de investitii pentru achizitii imobiliare, apreciaza ca multi dezvoltatori intampina dificultati majore in aceasta perioada si vor fi fortati sa vanda proprietatile la discounturi semnificative, de pana la 80%, pentru a evita falimentul.

"In ultimele 12 luni am observat o multime de amatori in real estate, care vor intampina numeroase dificultati si vor avea nevoie de investitori specializati, cu finante si know-how. Pentru cei care vor decide sa vanda, le vom oferi un pret de 20 de centi pentru un euro. Poate ca astazi acest pret pare mic, dar ar putea fi mai mult decat vor obtine maine, precum si o optiune pentru evitarea falimentului", a declarat Lloyd.
Lloyd a atras pana in prezent patru parteneri in noul business pe care il dezvolta si a identificat sapte persoane care vor face parte din echipa de 20-25 de profesionisti cu care va lansa afacerea la inceputul anului viitor. Lloyd va investi in acest business atat banii sai, cat si ai altor fonduri pe care britanicul spune ca le-a convins deja sa-i sustina planurile.
"Multi investitori din Romania nu au avut de-a face pana in prezent cu o criza si nu vor sti cum sa reactioneze. Sunt in prezent fonduri de miliarde de dolari si in Statele Unite si in Orientul Mijlociu, care asteapta doar atingerea nivelului minim al pietei. Multi oameni au facut bani prea usor din real estate in ultimul timp", sustine Lloyd.
Britanicul spera ca valoarea proprietatilor sa revina in decurs de trei ani la nivelul de la inceputul acestui an si a inceput sa gandeasca noul business de mai bine de un an. Investitiile se vor concentra in prima perioada pe piata locala, in pondere de peste 50%, dar Lloyd isi propune sa deruleze afaceri in toata regiunea Marii Negre, in tari precum Turcia, Georgia, Ucraina sau Bulgaria.
Investitiile se vor concentra pe segmentul spatiilor de birouri si comerciale, in conditiile in care piata rezidentiala pare cea mai afectata in prezent.
"Nu am inteles niciodata de ce cumpara unii romani proprietati de 250.000 de euro. Stiu un caz in Londra, cu un broker care avea un venit anual de 35.000 de lire si a castigat intr-un an 150.000 de lire, ca urmare a bonusurilor. Cu acest venit a mers la banca si a contractat un imprumut de 1,2 milioane de lire pentru o proprietate. Cum in acest an nu s-au mai facut tranzactii, venitul sau a revenit la 35.000 de lire, in conditiile in care ratele anuale se ridica la 60.000 de lire sterline", explica Lloyd mecanismul prin care unii cumparatori pot intra in incapacitate de plata.
Lloyd a ramas in consiliul de administratie al Baneasa Developments, care controleaza Baneasa Shopping City din cadrul proiectului Baneasa, a carui dezvoltare este de asemenea ajustata la conditiile de criza.
"Acum un an voiam ca, in urma extinderii centrului comercial, sa realizam un mall cu branduri de lux. Ca urmare a situatiei de pe piata, am decis sa continuam cu zona de entertainment, care speram ca va fi livrata in primavara lui 2010, dar zona de lux mai poate astepta doi-trei ani", spune Lloyd.
Britanicul are 42 de ani, a lucrat in cadrul proiectului Baneasa din anul 2000 si este responsabil totodata de aducerea pe piata a retailerului suedez de mobila IKEA, afacere neafectata de decizia de a parasi proiectul Baneasa. Este unul dintre cei mai apreciati oameni din real estate, care anterior venirii in cadrul firmei controlate de omul de afaceri Gabriel Popoviciu a lucrat pentru cinci ani in firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO