ZF 24

Friedrich Mostbock, Erste Group Bank AG: Europa Centrală şi de Est va continua să îşi îmbunătăţească competitivitatea şi să atragă investiţii

Friedrich Mostbock, Erste Group Bank AG: Europa Centrală...

Autor: Roxana Rosu

18.10.2016, 11:46 245

Europa Centrală şi de Est va continua să îşi îmbunătăţească competitivitatea şi să atragă investiţii, pe baza nivelului salarial bun, creşterii productivităţii, taxării rezonabilă , locaţiei şi nivelului mai mic al îndatorării publice, a spus Friedrich Mostbock, Vicepreşedinte, EFFAS & Director, Divizia de Cercetare & Economist Şef, Erste Group Bank AG, la  conferinţa ZF&Coface ”Risc de Ţară”.

”Înainte de criză, statele din zonă mergeau mult mai bine. România şi-a triplat PIB în 10 ani, dar a fost o creştere nesănătoasă. Criza a avut un efect pozitiv din acest punct de vedere.  Nu mai avem creşteri boom, ci doar moderate, dar pe termen lung sunt mai sustenabile”.

CEE are expunere mică la economii precum China, Brazil, fiind mai legată de Europa de Vest. Statele din regiune sunt active în producţie, nu neapărat servicii. Au datorii publice reduce, balanţe sănătoase şi deficite financiare în scădere. Şi-au făcut temele în criză., consideră Mostbock.

”Nu vom mai avea boom-uri, dar CEE poate genera creşteri sănătoase, nu au monede volatile, ceea ce e încă un avantaj. Vedem riscuri reduse aici faţă de alte ţări industriale mari. Sunt într-o poziţie mai bună, mai ales faţă de China, America Latină”.

El a adăugat că există o criză a datoriilor publice, o situaţie globală şi nerezolvată.  Datoria suverană se poate reduce prin creştere, reducerea cheltuielilor, investiţii şi inflaţie, dar niciuna dintre soluţii nu a dat rezultatele dorite până acum .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO