ZF 24

Fundatia Nobel ar putea reduce valoarea premiilor ca urmare a crizei economice globale

06.12.2009, 17:57 60

Nobel Foundation ar putea fi nevoita sa reduca suma de bani pecare o acorda castigatorilor prestigiosului peremiu ca urmare acrizei financiare globale, a declarat directorul fundatiei, citatde Reuters.

In acest an, fundatia va oferi 10 milioane de coroane suedeze(1,5 milioane dolari) pentru fiecare premiu acordat, asa cum afacut in ultimul deceniu, dar situatia actuala ar putea afectaresursele pentru urmatoarele premii.

"S-ar putea ca in viitor sa fim fortati sa scadem valoareapremiului", a declarat Michael Sohlman, directorul executiv alNobel Foundation. "Am trecut prin furtuna, dar am luat si ceva apala bord", a spus acesta intr-o conferinta de presa.

Sohlman a mentionat ca valoarea activelor fundatiei si-aurevenit cat de cat in 2009 dupa ce a pierdut aproape o cincime dincapitalul investit in 2008 ca urmare a crizei financiare.

Premiile pentru stiinta si pace au fost stabilite intr-untestament de catre Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, si auinceput sa fie acordate din 1901.

Nobel a stipulat in testament ca 31 milioane coroane (4,5milioane dolari) ar trebui investite in obligatiuni sigure,profitul obtinut de pe urma acestora urmand sa fie distribuit anualsub forma de premii. Valoarea capitalului investit la finele luidecembrie 2008 a fost de 2,8 miliarde coroane (407,2 milioanedolari).

Costul total pentru premiile oferite in acest an - de aproape120 milioane coroane (17,2 milioane dolari) - acopera atat premiilein bani cat si banchetul organizat cu ocazia ceremoniei dedecernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO