ZF 24

Furtuna imobiliară din Marea Britanie se accentuează: Preţurile locuinţelor marchează a şasea lună consecutivă de scăderi în cel mai agresiv ritm înregistrat din 2012. Economiştii susţin că „va fi foarte greu pieţei să recupereze avântul pierdut”

Furtuna imobiliară din Marea Britanie se accentuează:...

Autor: Andrei Şerbănescu

01.03.2023, 13:04 7832

Luna trecută, preţurile locuinţelor din Marea Britanie au scăzut în cel mai alert ritm anual înregistrat din 2012, accentuând o scădere declanşată de creşterea ratelor la creditele ipotecare, raportează Bloomberg.

Costul mediu al unei locuinţe a scăzut luna trecută cu 1,1% faţă de anul trecut, a anunţat miercuri Nationwide Building Society. Aceasta a marcat a şasea scădere lunară consecutivă a preţurilor şi primul declin anual din iunie 2020.

„Va fi greu pentru piaţă să recupereze avântul pierdut", a declarat miercuri Robert Gardner, economistul şef al Nationwide. „Furtuna pare să rămână intensă, cu o piaţă a muncii care se aşteaptă în general să slăbească pe măsură ce economia se va contracta în trimestrele următoare, în timp ce ratele ipotecare rămân mult peste minimele care au prevalat în 2021."

Raportul indică o restrângere tot mai mare a puterii de cumpărare a consumatorilor, după ce inflaţia a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, ceea ce a determinat o serie fără precedent de majorări ale ratelor dobânzilor din partea Băncii Angliei. Acest lucru a împins costul împrumuturilor la niveluri nemaiîntâlnite de la criza financiară globală de acum mai bine de un deceniu.

Un raport separat al British Retail Consortium a arătat că preţurile în magazinele din Marea Britanie au crescut în cel mai alert ritm înregistrat din ultimii 18 ani, forţând consumatorii să plătească mai mult pentru un coş mai mic de bunuri. 

„Preţurile de vânzare cu amănuntul, în general, au continuat să reacţioneze la impactul creşterii facturilor la energie, la costurile de funcţionare mai mari şi la condiţiile comerciale mai dificile provocate de războiul din Ucraina", a declarat Helen Dickinson, director executiv al BRC. „Preţurile vor rămâne ridicate în următoarele luni".

După ce au crescut vertiginos în timpul pandemiei, când rata cheie a BOE era aproape de zero, preţurile locuinţelor au început să scadă la sfârşitul anului trecut şi acum au înregistrat cea mai lungă serie de scăderi lunare, depăşind-o pe cea dintre 2008 şi 2009.

În pofida scăderii preţurilor locuinţelor, casele devin în continuare tot mai inaccesibile pentru cumpărătorii aflaţi la prima achiziţie din cauza ratelor ipotecare mai mari şi a salariilor în scădere. Valoarea medie a unei locuinţe a fost de 257.406 lire sterline (310.380 de dolari), cu 3,7% mai mică decât vârful din august 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO