ZF 24

Fuziune pe piaţa de servicii de consultanţă şi analiză IT, între companiile CXP şi PAC. Care va fi impactul în România

Eugen Schwab

Eugen Schwab

Autor: Adrian Seceleanu

04.06.2014, 01:31 463

CXP, unul dintre cei mai mari jucători europeni de pe piaţa analizei aplicaţiilor software şi a consultanţei în vederea adopţiei de software, a fuzionat compania de consultanţă şi cercetare de piaţă Pierre Audoin Consultants (PAC), care se concentrează pe industria de software şi servicii informatice din Europa, potrivit unui anunţ comun al celor două firme.

“Capitalizând cei 40 ani de experienţă şi având peste 140 angajaţi în opt ţări (cu 17 birouri la nivel global), noul Grup devine liderul european în cercetare de piaţă şi consultanţă strategică în domeniul serviciilor informatice şi al aplicaţiilor software”, conform datelor comunicate de companii.

Noul grup va păstra cele trei nume de referinţă - CXP, BARC şi PAC - şi managementul celor trei companii care, împreună, vor asigură dezvoltarea noii entităţi în toate teritoriile acoperite în prezent.

Noul grup are ca obiectiv imediat “creşterea notorietăţii şi poziţiei strategice în relaţia cu departamentele IT şi principalele linii de business ale companiilor ce utilizează intensiv IT şi care au nevoie de consultanţă în vederea alegerii tehnologiilor şi soluţiilor cele mai potrivite pentru nevoile de business”.

Grupul lucrează în prezent pentru mai mult de 1.500 de organizaţii prin analizele de piaţă şi produs (benchmarking studies, supplier analysis, market trends research) şi servicii de consultanţă (audit de sisteme IT, suport în project management, selectare de furnizori) în zone că ERP, CRM, BI, HR, content management, IT management, etc.  În acelaşi timp, noul grup îşi va consolida rolul de consultant pentru industria de software şi servicii informatice, mai mult de 300 de furnizori din domeniu folosind serviciile de cercetare de piaţă, analiză strategică, suport în marketing, comunicare şi vânzări, precum şi în fuziuni şi achiziţii, sau noi parteneriate.

Ce se întâmplă în România

După fuziune, sediul central pentru România şi Europa de Est al PAC - companie care realizează analize detaliate ale pieţei locale de soft şi servicii - va rămâne la Bucureşti iar director general va fi în continuare românul Eugen Schwab.

“Biroul central pentru Europa centrală şi de est rămâne la Bucureşti, însă o să colaborăm şi cu colegii din Austria, împreună cu care putem ataca mai eficient anumite conturi şi segmente de piaţă”, a declarat pentru ZF Schwab. “Ca şi noutate, vom aduce şi în România şi Europa de Est activitatea de consultanţă şi analiză dedicată nevoilor IT ale companiilor non-IT, ceea ce înseamnă că vom realiza şi studii cu privire la implementarea de soluţii, comparare de soluţii software, etc.”, a adăugat el.

Acoperirea grupului în regiune va fi menţinută însă dacă solicitările de la clienţi “vor fi consistente”, acesta s-ar  putea extinde, în plus faţă de pieţele actuale (România, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Rusia şi Turcia).

La Bucureşti, compania va face angajări, spune Eugen Schwab. “Echipa din România va creşte, atât pe zona de analişti & consultanţi dedicaţi ţărilor/ pieţelor din regiune, cât şi pe zona de suport pentru activitatea din pieţele mature din Europa (Franţa, Germania, Marea Britanie); ritmul nu e încă stabilit, însă, de principiu, vom mai angaja 1-2 analişti/ consultanţi pe an”.

Cele 3 branduri ale grupului (PAC/ CXP/ BARC) vor rămâne ca atare deocamdată, urmând ca în cel mult doi să aibă loc un proces de rebranding şi omogenizare a structurilor.

Care sunt priorităţile, respectiv schimbările care vor avea loc pentru operaţiunile din România? Este o listă lungă, conform lui Schwab. “Vom oferi posibilitatea companiilor de software şi servicii informatice din România să-şi promoveze produsele şi serviciile direct către potenţiali clienţi şi / sau parteneri din Franţa, Germania şi Marea Britanie. Vom re-intra în zona de studii cu finanţare europeană cu privire la impactul anumitor soluţii IT asupra business-ului companiilor şi activităţii agenţiilor guvernamentale din UE. Vom rămâne activi în consultanţa pentru fuziuni şi achiziţii, inclusiv advisory pentru fonduri de investiţii ce ţintesc companii IT. Vom încerca să ajutăm directorii de IT şi firmele de IT să profite de pe urma experienţelor acumulate în Europa de Vest prin organizarea de mici reuniuni de lucru şi oferirea de analize relevante pe micro-teme şi / sau micro-verticale”.

CXP este o companie fondată la începutul anilor ’70 la recomandarea Ministerului Industriei de mai multe firme franceze - printre care Air France, Danone sau Societe Generale, pentru a oferi consultanţă mediului de business în alegerea soluţiilor de IT. În anul 2011 compania a fuzionat cu compania germană BARC (Business Application Research Center), specializată în analiză soluţiilor IT de business, business intelligence, big data şi content management. În 2012 compania s-a extins şi pe piaţa din Austria.

Pierre Audoin Consultants este o companie privată, fondată în anul 1976. O parte din acţiunile grupului este deţinută de managerii firmei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO