ZF 24

Gabriel Budescu, director general Compania Naţională de Investiţii Rutiere: Vrem să ajungem să facem 400 de km de autostrăzi pe an, peste 2 ani. Vrem să îmbunătăţim lanţul de aprovizionare cu materiale de construcţii, să favorizăm producţia locală

ZF LOGISTICĂ, TRANSPORTURI, AUTOMOTIVE 2025

Gabriel Budescu, director general Compania Naţională de...

Autor: Roxana Rosu

15.04.2025, 10:35 163

Vrem să ajungem să facem 400 de km de autostrăzi sau drumuri express pe an, peste 2 ani, şi să îmbunătăţim lanţul de aprovizionare, să favorizăm producţia locală de materiale de construcţii, a declarat  Gabriel Budescu, director general, Compania Naţională de Investiţii Rutiere  în cadrul conferinţei ZF LOGISTICĂ, TRANSPORTURI, AUTOMOTIVE 2025. ATENŢIE LA INFRASTRUCTURĂ. 

”Moldova a fost lăsată deoparte mult timp, dar acum i--a venit timpul. Era normal ca după Sibiu-Piteşti, a doua legătură peste munţi să fie spre Moldova. Mulţi locuitori din acea zonă lucrează afară. O autostradă creşte PIB-ul regiunii, s-a văzut asta în alte zone, pe A2. Şi cred că la fel va fi şi în Moldova. Este nevoie de astfel de autostrăzi în Moldova, ca să punem în valoare forţa de muncă de acolo, pentru că ea poate fi adusă în ţară deja specializată pe diferite domenii”. 
 
Ce a mai declarat Gabriel Budescu:

►Am preluat mandatul la final de martie 2024. Am lansat o licitaţie de drumuri express, avem 2 contracte mari atribuite pentru A8, zona Tg Mureş-Tg Neamţ. Avem alte trei proiecte în evaluare. Toată infrastructura e pariul meu.

►Autostrada spre Giurgiu este în faza studiului de fezabilitate şi sper să avem un câştigător luna aceasta. Şi apoi, în cadrul studiului de fezabilitate, vom alege traseul. Însă acolo am prevăzut la fiecare UAT să facem dezbateri.

►Inelul 3 al Bucureştiului nu există încă în strategie. Rămâne să fie inclus în strategie, trebuie să gândim în viitor. Să facem măcar un studiu de pre-fezabilitate. Bucureşti-Giurgiu va putea funcţiona parţial ca un inel 3.  În partea de nord a Capitalei s-a construit extrem de mult şi va fi dificil în viitor dacă nu identificăm încă de acum un coridor de acces.

►Suntem în legătură cu colegii din Bulgaria. Din păcate, ultimele ştiri nu erau foarte bucurătoare. Înţeleg că i-au stopat pentru un moment proiectul de la Dunăre. E posibil să încerce să-l introducă pe o altă axă de finanţare

►La Bucureşti – Giurgiu am cerut proiectanţilor să  facă o analiză, să vedem dacă este mai competitiv pentru noi ca ţară să construim din beton, având în vedere că avem fabrici de beton în ţară, iar bitumul îl importăm, cred că în proporţii de peste 90%. La fel şi cu parapeţii metalici . Şi pentru întreţinere mi se pare mai uşor şi am solicitat proiectanţilor să ne facă această analiză. Vrem pe următoarele licitaţii să începem să îmbunătăţim lanţul de aprovizionare, să favorizăm producţia locală, să aibă un avantaj în acest sens. Am discutat şi cu constructorii, cu o parte din producătorii de materiale.

►Să facem şi un ghid de bune practici, să standardizăm toţi factorii care pot apărea în proiect. Suntem de aceeaşi parte a baricadei, ca să facem bine proiectele.

►Avem nevoie de o strategie pe termen lung. Am văzut importanţa ei în Polonia, Ungaria. Chiar săptămâna trecută am propus Ministerului o listă de obiective pe care să le preluăm şi pe care Ministerul să şi le asume că pe termen mediu şi lung vor fi preluate şi implementate, că vor exista bani. Vedem şi la A0 cât de mult durează finalizarea tuturor loturilor.

►Piteşti-Sibiu, loturi 2 şi 3 sunt atribuite. Pe 3 a fost avizat o parte din proiectul tehnic. Cred că anul acesta se vor începe lucrările pe 2 şi 3. Anul 2028 ca finalizare este un termen uşor optimist.

►Ştim care sunt cerinţele transportatorilor. Sunt încă zone care nu sunt în portofoliul CNIR, vor fi transferate prin ordin de ministru. Sectorul spre Alexandria poate fi scos la licitaţie până la finalul anului. Nu e realist să spunem că va fi gata în 3 ani.

►Ministerul trebuie să suplinească acolo unde autorităţile locale nu vor/nu pot.

►Mai preluăm acum încă un proiect, sectorul 132 în autostrada Transilvania. Vrem să trecem repede de partea de proiectare şi să începem primele şantiere şi sperăm şi să preluăm şi alte proiecte.

►Cred că în 2 ani vom vedea avantajele separării administrării drumurilor naţionale de autostrăzi. CNIR se ocupă exclusiv de autostrăzi şi drumuri express. Noi avem 250 mil lei buget în 2025 pentru contractele deja preluate. Următoarele proiecte preluate de la CNAIR vor fi luate cu tot cu buget. Din 2028 avem 10 miliarde lei prevăzute la buget.

►Avem 73 de oameni la CNIR, din care 30 sunt ingineri de drumuri. CNAIR are cam 6000.  Vreau să avem 120 la nivel central şi restul pe şantier. Ordonanţa 55 ne permite maxim 400, dar cred că 200-250 sunt suficient.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels