ZF 24

Găurile negre din bugetul de pensii. Asigurările de stat la şase luni au o gaură de 3,2 miliarde de lei: Deficitul bugetului de pensii a ajuns la 1,4 mld. lei, cel al Casei de Asigurări de Sănătate, la 1,8 miliarde de lei

Găurile negre din bugetul de pensii. Asigurările de...

Autor: Iulian Anghel

30.09.2019, 16:00 992

Deficitul bugetului de pensii a ajuns, la şase luni, la 1,4 mld. lei. Bugetul de stat şi nu bugetul de asi­gurări plăteşte şi pensiile speciale (militari, poliţişti, judecători etc) - în total 9 mld. lei, sume care, la rându-le, pot fi socotite drept deficit al sis­te­­mului public de pensii. Şi acesta este doar înce­pu­tul: de la 1 septembrie curent pensiile au fost ma­jorate, iar efortul, doar pentru această creş­te­re, în ultimele patru luni din an este socotit la 8 mld. lei.

Ministerul de Finanţe nu a acordat bugetului asigurărilor sociale de stat (pensiile) niciun leu în primele şase luni din an, un lucru care nu s-a mai întâmplat din vremea în care bugetul de pensii era pe excedent. Ultimul an în care pensiile nu au solicitat sprijinul bugetului de stat este 2009. Acest lucru nu înseamnă că bugetul de pensii este din nou echilibrat sau pe excedent. Deficitul bugetului de pensii a ajuns, la şase luni, la 1,4 miliarde de lei (8,5% din veniturile bugetului de pensii), bani pe care, până la final, Ministerul Finanţelor trebuie să-i acopere din fondurile bugetului de stat. Bugetul de stat plăteşte, prin intermediul ministerelor de resort şi pensiile speciale (militari, poliţişti, judecători etc.) - în total 9 mld. lei. Aşadar, bugetul de stat nu a subvenţionat bugetul asigurărilor de pensii publice în primele şase luni, faţă de o subvenţie de 2,3 mld. lei acordată în primele şase luni din 2018. Veniturile pensiilor au fost la şase luni de 33,1 mld. lei, în creştere cu 17,4% faţă de primele şase luni din an din 2018. În aceeaşi vreme, cheltuielile au crescut de la 31,5 mld. lei în primele şase luni din 2018 la 34,7 mld. lei, un plus de 10,5%.

La şase luni, veniturile Fondului de asigurări de sănătate au fost de 17,8 mld. lei, în creştere cu 22,5% faţă de S I/2018. Cheltuielile fondului au fost de 19,8 miliarde de lei, în creştere cu 20,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu o subvenţie de stat de 148 mil. ei, rezultă, la şase luni din 2019, un deficit de 1,8 mld. ei.

Bugetul asigurărilor de şomaj a rămas pe exce­dent ca şi anul trecut. La venituri de 1,4 mld. lei şi cheltuieli de 745 mil. lei, a rezultat un exce­dent de 686 mil. lei. Deficitul bugetar a fost în pri­m­ele şase luni din an de 20 mld. lei (1,94% din PIB) şi a scăzut la 18 mld. lei în iulie (1,76% din PIB), după ce bugetul a intrat pe un uşor excedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO