ZF 24

Germania a fost copleşită de „visul german“ deoarece prea mulţi europeni au vrut să se înfrupte din el

Programul „The Job of my Life“ nu a putut ţine pasul cu inflaţia de cereri, cu toate că bugetul iniţial a fost triplat rapid la 400 de milioane de euro. Acesta s-a bucurat de cel mai mare succes în Spania, unul dintre statele europene cel mai dur lovite de criză

Programul „The Job of my Life“ nu a putut ţine pasul cu inflaţia de cereri, cu toate că bugetul iniţial a fost triplat rapid la 400 de milioane de euro. Acesta s-a bucurat de cel mai mare succes în Spania, unul dintre statele europene cel mai dur lovite de criză

Autor: Bogdan Cojocaru

23.04.2014, 19:10 673

Prin proiectul „The Job of my Life“ (Jobul vieţii mele), lansat la sfârşitul anului 2012, guvernul cancelarului Angela Merkel spera să atingă două obiective dintr-un singur foc: să acopere posturile de formare pro­fesională rămase libere din cauza numă­ru­lui insuficient de tineri cu licenţă în do­meniu şi să îndrepte imaginea Germaniei, asociată adesea în ţările lovite dur de criză cu tratamente epuizante de austeritate. Germania, care astfel ar încuraja aplicarea unuia din principiile de bază ale UE, libertatea de mişcare, ar fi atras talentele neangajate din ţările europene în condiţiile în care în Germania se vorbeşte de o criză de forţă de lucru calificată şi de problema îmbătrânirii populaţiei. Tinerii ar fi atraşi de banii Berlinului şi de sistemul dual din Germania, cu educaţie vocaţională şi pregătire profesională la locul de muncă.

Rezultatele proiectului MobiPro-EU, după cum îi este numele oficial, au depăşit toate aşteptările. De câteva săptămâni, serviciile care poartă responsabilitatea programului nu mai pot răspunde cererilor. Mesageria electronică unde sunt depuse dosarele a devenit inaccesibilă, potrivit ministerului afacerilor sociale. Până la sfârşitul lunii ianuarie, site-ul de internet al programului a primit 170.000 de vizite.

„Până la sfârşitul lunii martie aproape 9.000 de tineri au solicitat o subvenţie prin acest program. Este mult mai mult decât ne-am aşteptat. Numeni nu mai primeşte dreptul la această subvenţie“, a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului.
 

„The Job of my Life“ a atras mai ales tineri din Spania lovită de un şomaj cronic

Doar cei ale căror dosare au fost deja acceptate vor beneficia în continuare de programul german, care teoretic se va redeschide în 2015. Planul iniţial prevedea ca MobiPro-EU, care se adresează tinerilor cu vârste între 18 şi 35 de ani, să dureze până în 2016, dar timpul de aplicare a fost prelungit până în 2018.

„The Job of my Life“ s-a bucurat de cel mai mare succes în Spania. Aproape 5.600 de spanioli şi-au depus dosarul pentru a veni şi instala în Germania. Acolo, proiectul a fost promovat de fostul ministru german al muncii, Ursula von der Leyen. „Să dăm tinerilor şomeri din Europa o perspectivă asupra pieţei germane a muncii. Aceasta este solidaritatea europea-nă vie“, a spunea ea anul trecut.

Tinerii polonezi şi unguri au răspuns şi ei în masă la apel. Programul a fost prezentat şi în Bulgaria, şi în Portugalia. Grecii, din contră, au beneficiat mai puţin, din cauza acordului special de cooperare dintre agenţia federală a locurilor de muncă şi instituţia omoloagă din Grecia.

Oferta „The Job of my Life“ a fost foarte tentantă: cursuri de germană în ţările de origine şi plata cheltuielilor de mutare în Germania, cu condiţia găsirii unui post de formare profesională într-un sector în care lipseşte mâna de lucru, precum cel hotelier sau centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă. De asemenea, guvernul german le-a propus tinerilor ucenici o alocaţie lunară de 200 de euro pe lună. Însă programul nu a putut ţine pasul cu inflaţia de cereri, cu toate că bugetul iniţial a fost triplat rapid la 400 de milioane de euro. Bugetul pentru anul acesta, de 48 de milioane de euro, a fost deja consumat.

Anul trecut, „The Job of My Life“ a fost atacat în Spania. În noiembrie, presa germană a scris despre cazul a 128 de spa­nioli care au rămas abandonaţi în oraşul german Erfurt după ce le-au fost promise locuri de muncă acolo, promisiuni neînde­plinite. Două companii private de angajare le-au oferit tinerilor, îngrijitori cu pregătire, locuri de muncă la un azil şi un apartament. Ministerul muncii a lansat o anchetă în acest caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO