ZF 24

Germania se confruntă cu prăbuşirea pieţei imobiliare: tranzacţiile au scăzut cu 50% în T4

Germania se confruntă cu prăbuşirea pieţei...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.01.2023, 11:55 42531

Piaţa imobiliară din Germania a suferit o lovitură profundă în trimestrul al patrulea, deoarece investitorii s-au ferit de tranzacţii din cauza creşterii costurilor de finanţare, a raportat Bloomberg.

Investiţiile totale în sectorul imobiliar comercial al ţării au atins doar 9,9 miliarde de euro (10,6 miliarde de dolari) în ultimele trei luni ale anului 2022, o scădere de 50% faţă de media pe cinci ani a perioadei, potrivit unui raport publicat luni de unitatea imobilară BNP Paribas. Evoluţia se datorează în mare parte creşterii ratelor dobânzilor, slăbirii economiei şi inflaţiei record, se arată în comunicat.

Înrăutăţirea mediului „a anulat o serie semnificativă de tranzacţii mari care se aflau deja în stadiul de marketing”, deoarece costurile de finanţare în creştere au creat o pană între aşteptările cumpărătorilor şi ale vânzătorilor cu privire la preţuri, a declarat Marcus Zorn, directorul executiv al BNP Paribas Real Estate Germania. Tendinţa va continua probabil şi în prima jumătate a anului 2023, dar se va inversa în a doua jumătate, a spus el.

O dinamică similară are loc şi pe piaţa imobiliară rezidenţială, unde volumul tranzacţiilor pentru întregul an s-a prăbuşit cu 74% faţă de 2021, a declarat BNP într-un comunicat de presă separat.

Firmele imobiliare din Europa se confruntă cu o scădere a evaluărilor şi a tranzacţiilor după ce Banca Centrală Europeană şi alţi factori de decizie politică monetară au crescut rapid ratele dobânzilor în 2022, punând capăt unui boom al preţurilor activelor care a durat mai bine de un deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO