ZF 24

Goldman Sachs ia în calcul reducerea bonusurilor cu cel puţin 40% la banca de investiţii, cea mai abruptă scădere de la criza financiară din 2008. Peste 3.000 de bancheri ar putea fi afectaţi de tăierea bonusurilor

Goldman Sachs ia în calcul reducerea bonusurilor cu cel...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.12.2022, 13:07 146

Goldman Sachs ia în considerare reducerea bonusurilor pentru cei peste 3.000 de bancheri de investiţii cu cel puţin 40% în acest an, în timp ce directorul general David Solomon încearcă să controleze costurile prin reduceri mai agresive decât ale rivalilor săi de pe Wall Street, a raportat Financial Times.

Rezervele finale de bonusuri la Goldman sunt încă în curs de stabilire, dar perspectiva reducerilor profunde a alimentat temerile că banca s-ar putea confrunta cu o fluctuaţie ridicată a personalului în noul an, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect.

Reducerile, cele mai grave înregistrate de la criza financiară din 2008, evidenţiază trecerea de la „festin la înfometare” a sectorului bancar de pe Wall Street, un sector care chiar şi în 2021 a plătit bonusuri substanţiale pentru mulţi angajaţi, pe fondul unor comisioane record din listările la bursă şi fuziunile corporative.

Dar reducerile din acest an înregistrate la Goldman vor fi mai mari decât cele ale altor bănci, în ciuda faptului că GS a reuşit să se descurce mai bine decât mulţi dintre rivali în ceea ce priveşte creşterea ratelor dobânzilor şi încetinirea economiei.

La nivel mondial, în ceea ce priveşte comisioanele bancare de investiţii, Goldman este pe locul al doilea după JPMorgan Chase în acest an, potrivit datelor Refinitiv.

JPMorgan Chase, Citigroup şi Bank of America au în vedere reducerea cu 30% a bonusurilor pentru serviciile bancare de investiţii, a anunţat anterior Financial Times.

Divizia de pieţe de capital a BofA se pregăteşte pentru o scădere de peste 30% în acest an a salariului total, potrivit a două persoane familiare cu negocierile, care încă nu au fost finalizate.

Cei mai înalţi manageri din cadrul unităţii BofA vor fi nevoiţi să suporte cea mai mare parte a durerii, cu reduceri de 50% sau mai mult, au adăugat persoanele respective. Banca are mai puţină flexibilitate pentru a reduce salariile personalului subaltern, deoarece este legată de grilele de salarizare şi mulţi angajaţi sunt în linie pentru creşteri substanţiale pe măsură ce sunt promovaţi.

În mod similar, bonusurile pentru cei aproximativ 400 de parteneri ai Goldman ar putea fi reduse chiar mai mult decât la banca de investiţii, posibil peste 50%, în condiţiile în care bancherii seniori sunt cei mai afectaţi, potrivit FT. Reducerile pentru bonusurile partenerilor au fost raportate anterior de Semafor.

Una dintre provocările centrale pentru Solomon este obţinerea unei evaluări mai mari la bursă pentru Goldman, care a rămas în urma colegilor de mai mulţi ani.

În 2020, Solomon a stabilit o ţintă Rote de peste 14%. Banca a atins obiectivul anul trecut, dar nu a reuşit în primele nouă luni din 2022.

Pentru a reduce costurile, Goldman a reluat în acest an procesul anual de eliminare a bancherilor neperformanţi. Abordarea sa privind bonusurile este ca remuneraţia variabilă să reflecte modul în care banca performează în ansamblu, mai degrabă decât într-o anumită divizie.

La nivel global, comisioanele băncilor de investiţii au scăzut cu 35% de la începutul anului până în prezent, potrivit datelor Refinitiv. O mare parte din această scădere a fost concentrată la începutul anului 2022, patru dintre cele mai mari cinci tranzacţii globale fiind anunţate în primele şase luni ale anului.

În cazul băncilor americane, Alan Johnson, şeful firmei de consultanţă în domeniul salarizării Johnson Associates, care lucrează cu firmele de pe Wall Street, estimează că bonusurile vor suferi cele mai mari scăderi de la criza imobiliară din 2008.

"Este într-adevăr o poveste pe doi ani: 2021 a fost incredibil de bun, însă 2022 este foarte, foarte dezamăgitor", a spus Johnson. "În prezent, sectorul bancar a decăzut din vârf direct la poalele muntelui"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO